Društvo

Obeležen prvi jubilej Lovačkog saveza jugoistočne Srbije

Lovci jugoistoka Srbije koje okuplja “Lovački savez jugoistočne Srbije” obeležili su prigodnom akademijom u niškom Domu vojske svoj prvi jubilej, pet godina od osnivanja saveza.

Pored predstavnika brojnih saveza iz čitave Srbije, akademiji su prisustvovali i gosti iz Bugarske, Makedonije i Slovenije. Akademiju su uveličali Vojni orkestar Niš i Ženski akademski hor SKC.

“Kao prvenstveni cilj našeg saveza je očuvanje populacije divljači na našim terenima kao i zaštita životne sredine. Redovno povećavamo broj divljači i po vrstama. Pre svega je bitno da mi lovci u okviru saveza imamo organizaciju koja je jaka kada je u pitanju organizovanje lova, preciziramo zajednički i po praviima kako se lovi i kada se lovi, gde i na koji način u pratnji lovočuvara i sve zakonski što je predviđeno. Sve što se sprovodi treba da se radi na način kako to zakon nalaže”, rekao je Zoran Aleksić, predsednik Lovačkog saveza jugoistočne Srbije.

Akademija Lovačkog saveza jugoistočne Srbije; Foto: Niške Vesti

Lovački savez Srbije je pre pet godina podeljen na regione, to je donelo puno toga dobrog, slažu se lovci.

“Centri kao što su Novi Sad, Kosovo, Kragujevac, Niš i kao najmlađi regionalni Lovački savez zapadne Srbije  pokazuju da je regionalizacija ono pravo što treba da se radi, upravo zbog toga što je potrebno da smo našim udruženjima i našim lovcima na usluzi kao i da operativnije sprovodimo sve aktivnosti iz oblasti lovstva”, rekao je Bratislav Ćirković, reizabrani predsednik Lovačkog saveza Srbije.

ISTORIJAT LOVAČKOG SAVEZA JUGOISTOČNE SRBIJE

Decembra 2017. godine održana je osnivačka skupština Lovačkog saveza jugoistoične Srbije u Nišu, na toj sednici je za Zakonitog zastupnika imenovan Zoran Aleksić iz Lovačkog udruženja „Ponišavlje“ Pirot. Iako je od ranije postojala inicijativa nekoliko udruženja sa Jugoistoka Srbije da se Savez oformi, 12. februara 2018. godine na prvoj izbornoj skupštini izabrano je i prvo rukovodstvo kao i svi organi Saveza. Na toj izbornoj skupštini učestvovala su 24 lovačka udruženja iz svih šest lovnih okruga sa jugoistoka Srbije (Niški LO, Jablanički LO, Pčinjski LO, Pirotski LO, Toplički LO i Zaječarski Lovni Okrug) svi oni brojali su oko 5000 lovaca. Na ovoj izbornoj skupštini izabrano je rukovodstvo LSJIS, za prvog predsednika Saveza Zoran Aleksić, za zamenika predsednika Zlatimir Rašić iz LU „Dr.Milenko Hadžić“ Svrljig, za sekretara Bratislav Ćirković Lu „Niš“, a za predsednika skupštine izabran je Ivan Đorđević LU „Dubočica“ iz Leskovca. Ovaj savez je počeo sa radom u iznajmljenim prostorijama LU „Niš“. Svojim uspešnim radom i domaćinskim poslovanjem danas mogu da ugoste prijatelje u svojim prostorijama sa stalno zapošljenim radnicima.

Lovački savez jugoistočne Srbije danas ima članstvo od 37 lovačkih udruženja sa oko 15.000 lovaca i zahvata površinu od preko 1.200.513,82 ha ili više od 12.000 kvadratnih kilometara.

U ovim lovištima zastupljene su divljači: Evropski jelen, Divlja svinja, Srna, Zec, Jazavac, Vuk, Šakal, Lisica, Divlja mačka, Kuna belica, Kuna zlatica, Poljska jarebica, Prepelica, Fazan, Šumska šljuka, Divlji golub grivnaš, Grlica, Gugutka, Divlja patka, Divlja guska, Veliki kormoran, Jastreb kokošar i Siva čaplja.

Lovački savez jugoistočne Srbije razvija i podržava u velikoj meri lovni turizam i to, lov na srneću divljač, divlju svinju, predatorne vrste (pre svega na vuka), prepelicu, fazana, šumsku šljuku a tu je i obuka pasa na poljsku jarebicu.

Na teritoriji ovog saveza održavaju se utakmice pasa ptičara evropskog i svetskog kupa – sveti Hubert. Važno je napomenuti, da tri lovačka udruženja poseduju fazanerije koje se koriste i zadovoljavaju potrebe Lovačkih udruženja članica za ispuštanje fazana u prirodu. Najveća fazanerija je u sklopu Lovačkog udruženja „Niš“ sa kapacitetom od oko 20.000 jedinki.

Savez lovaca jugoistočne Srbije okuplja veliki broj udruženja sa juga Srbije, svi su u godinama za nama bili vredni, pomagali su i drugi savezi i prijatelji lovci ne samo iz Srbije već i iz inostranih saveza. U toku svečane akademije podeljena su i priznanja za dobru saradnju sa ostalim savezima, što nacionalnim što inostranim. Akademija je završena lepim druženjem lovaca uz lovački pozdrav – Dobar pogled!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com