Društvo

Obeležen Dan vojnih veterana

Polaganjem venaca na spomen piramidu žrtvama pegavog tifusa u Vojnoj bolnici obeležen je Dan vojnih veterana.

Polaganjem venaca, odata je počast poginulim pripadnicima Vojske oslobodilačkih ratova i odbrambenih ratova Srbije i oruženih sukoba na prostoru bivše SFRJ i SRJ od 1991. do 1999.godine.

Praznik se obeležava na dan kada je 1912. godine potpisano primirje U Prvom balkanskom ratu između saveznika, Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, i Kraljevine Bugarske, sa jedne strane, i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane.

Upravnik Vojne bolnice, pukovnik Veljko Milić rekao je da je dan vojnih veterana je jedan od najznačajnijih praznika koje proslavljaju Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane.

“Radi se o danu kada se sećamo naših veterana i njihovih prijatelja, saborca koji poginuli tokom ratova koji su bili na ovoj teritoriji. Ono što je bitno jeste da je na dan 4. decembra uspostavljeno primirje nakon Prvog balkanskog rata. Tada su Kraljevina Srbija, Crna Gora i Bugarska, sa jedne strane, potpisali primirje sa poraženom Otomanskom imperijom. To je značajno jer je od tada brigu o veteranima preuzela država i onim su pod zaštitom Ministarstva vojnog”, objašnjava upravnik bolnice, pukovnik je  Veljko Milić.

Milić dodaje da je i dalje otežano pružanje usluga civilnom stanovništvu.

“Ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i dalje nije potpisan. Uložili smo napore krajem godine i nadamo se da ćemo dobiti ugovor, i da će svi osiguranici iz civilnog sektora, mada ne treba podvajati, imati prilike da se leče u vojnoj bolnici. Mi inače zbrinjavamo sve vojne osiguranike i sve osiguranike koji, nažalost, sada sve moraju da plate iz svojih ličnih sredstava”, kazao je Milić.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com