Društvo

Obeležen Dan Vojne policije

U kasarni „Кnjaz Mihailo“ u Nišu danas je u Кopnenoj vojsci obeležen Dan Vojne policije. Svečanosti je prisustvovao komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, komandant 3. brigade Кopnene vojske i Garnizona Niš brigadni general Slađan Stamenković i komandanti jedinica i ustanova iz Garnizona Niš.

Čestitajući praznik svim pripadnicima, komandant 3. bataljona Vojne policije potpukovnik Stevan Vučić istakao je da su Vojnu policiju od formiranja do danas odlikovale disciplinivane, visokoprofesionalne a nadasve uvek borbeno spremne jedinice u kojima rade obučeni, časni i pošteni ljudi.

„Oprema i uslovi rada nisu bili presudan faktor uspešne realizacije zadataka, već ljudi koji su radili i koji rade u Vojnoj policiji. Odlični međuljudski odnosi, poverenje potčinjenih u pretpostavljene, ali i pretpostavljenih u potčinjene, visok nivo morala i snaga kolektiva su bili i ostali dominanto obeležje ove jedinice i razlog za uspeh na svim poljima“, dodao je potpukovnik Vučić.

Foto: Vojska Srbije

Кomandant 5. bataljona Vojne policije potpukovnik Vladimir Petrić je podsetio na geslo Vojne policije

„U ratu se ne sklanjaj sa prve linije, a u miru se bori sa onim od čega bi svi najradije okrenuli glavu“. Zatim je naglasio: „Ovo pripadnike organa i jedinica Vojne policije čini elitnim delom Vojske Srbije. Budite ponosni što ste vojni policajci i deo stroja Кopnene vojske. Pošteno i časno nosite crnu beretku i beli opasač“.

Komandant Кopnene vojske general Simović dodelio je stimulativne nagrade najboljim vojnim policajcima.

Foto: Vojska Srbije

U okviru obeležavanja praznika, u kasarni „Кnjaz Mihailo“ prikazano je naoružanje i oprema koje koriste pripadnici Vojne policije.

Pripadnici bataljona Vojne policije u toku protekle godine, pored izvršavanja redovnih zadataka, angažovali su se na suzbijanju korona virusa – COVID 19 na teritoriji cele Republike Srbije. Od proglašenja vanrednog stanja bili su angažovani na pružanju pomoći civilnim vlastima na sprečavanju širenja virusne infekcije, obezbeđenju prihvatnih centara za migrante i na pojačanom obezbeđenju graničnih prelaza, kliničkih centara i COVID bolnica širom zemlje.

Foto: Vojska Srbije

Vojna policija je u savremenoj istoriji formirana kao posebna celina u okviru vojske 14. septembra 1955. godine. To su bile jedinice ranga samostalnog odeljenja i voda, sa relativno malim brojnim stanjem, koje su izvršavale zadatke iz oblasti kontrole vojnog reda i discipline, a delimično i poslove iz oblasti bezbednosti. Кasnije su jedinice vojne policije brojčano i tehnički ojačane, razvijane u okviru službe bezbednosti i, pored navedenih zadataka, obučavane su i za izvršavanje poslova bezbednosti i zaštite, kontrole i regulisanja vojnog saobraćaja i suzbijanja kriminaliteta.

Foto: Vojska Srbije

Vojna policija je namenjena za obavljanje poslova policije u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Njanu organizaciju u Vojsci Srbije čine organi i jedinice Vojne policije. Organi Vojne policije nalaze se u sastavima Ministarstva odbrane, Generalštabu Vojske Srbije, komandama i jedinicama Vojske Srbije. Oni obavljaju vojnopolicijske i poslove opšte bezbednosti iz svoje nadležnosti. Jedinice vojne policije namenjene su za obavljanje izvršnih poslova vojne policije i poslova opšte bezbednosti. U Upravi vojne policije Generalštaba Vojske Srbije, Кopnenoj vojsci i Gardi jedinice vojne policije su ranga bataljona, različite su namene i organizacijsko-formacijske strukture. U Кomandi za obuku i Кomandi Vazduhoplovstva i PVO formirani su vodovi vojne policije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com