Društvo

Obeležen Dan Treće brigade Kopnene vojske

U kasarni „Knjaz Mihailo” u Nišu, vojničkom svečanošću obeležen je Dan Treće brigade Kopnene vojske.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, predstavnici gradskih opština Grada Niša iz gradskih opština Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Medveđe, predstavnik Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva unutrašnjih poslova, prethodni komandanti i nekadašnji pripadnici Treće brigade, predstavnici udruženja penzionisanih pripadnika Vojske Srbije i prijatelji i poštovaoci Treće brigade Kopnene vojske.

 

Komandant Kopnene vojske je čestitao pripadnicima Treće brigade Dan brigade i slavu, Svetog kralja srpskog Stefana Prvovenčanog- Simona monaha, poželevši pripadnicima Treće brigade da i dalje budu dostojni sledbenici slavnih predaka Gvozdenog puka, čije tradicije nastavljaju.

 

Komandant Treće brigade, brigadni general Slađan Stamenković, istakao je u svom obraćanju da su pripadnici brigade kojom komanduje u prethodnom periodu izvršili sve dodeljene zadatke, uspešno realizujući vežbe u sadejstvu sa ostalim jedinicama Kopnene vojske, Vojske Srbije, kao i sa MUP-om Republike Srbije, uz to obezbeđujući Kopnenu zonu bezbednosti i pružajući pomoć civilnom stanovništvu u otklanjanju posledica uzrokovanih elementarnim nepogodama i kovid-19 virusnom infekcijom. General Stamenković je na kraju obraćanja poručio, da Treća brigada svojim delima nije obrukala nasleđe predaka, a da će generacije koje dolaze, imati na šta da se ponose.

Povodom praznika, pročitane su čestitke ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, sumirani su rezultati ostvareni u prethodnom periodu, uručene su nagrade i pohvale dodeljene od strane komandanta Kopnene vojske i komandanta Treće brigade, kao i značke za primernog vojnika, podoficira i oficira. Prelazna zastavica za najbolju četu dodeljena je tenkovskoj četi 36. tenkovskog bataljona na čelu sa kapetanom Stefanom Biserčićem, koja je u periodu od prethodnog dana jedinice, ostvarila najbolje rezultate u Trećoj brigadi Kopnene vojske.

Treća brigada Kopnene vojske proslavlja svoj praznik, 7. oktobar, u znak sećanja na dan kada je Drugi pešadijski puk prvog poziva Moravske divizije „Knjaz Mihailo”, poznat kao „gvozdeni”, započeo učešće u Prvom Balkanskom ratu. U Bogoslužbenom prostoru Treće brigade Kopnene vojske obeleležila je hramovnu i krsnu slavu jedinice, Svetog kralja srpskog Stefana Prvovenčanog- Simona monaha.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com