Društvo

Obeležen Dan službe telekomunikacija i krsna slava 21. bataljona veze

U kasarni „Кnjaz Mihailo“ u Nišu održana je svečanost povodom obeležavanja Dana službe telekomunikacija i proslavljena je krsna slava 21. bataljona veze – Rođenje presvete bogorodice „Mala gospojina“.

Svečanosti je prisustvovao komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa kolegijumom, komadant 3. brigade Кopnene vojske i Garnizona Niš brigadni general Slađan Stamenković i komandanti jedinica i ustanova iz Garnizona Niš.

Foto: Vojska Srbije

Кomandant 21.bataljona veze potpukovnik Ljubiša Pajić je u svom obraćanju istakao da su pripadnici bataljona između dva praznika vredno radili postigavši značajne rezultate.

„Posebno smo ponosni na to što smo uspešno realizovali telekomunikaciono-informatičko obezbeđenje za potrebe Кopnene vojske, čime smo značajno unapredidili operativne i funkcionalne sposobnosti. Pored zadataka iz domena struke, pripadnici bataljona svakodnevno realizuju zadatke obezbeđenja objekata i ljudstva, a u mesecu martu i aprilu pripadnici bataljona angažovani su na pružanju pomoći civilnim vlastima na sprečavanju širenja i otklanjanju posledica korona virusa“.

Foto: Vojska Srbije

Proslavljena je i krsna slava 21.bataljona veze, Rođenje presvete bogorodice – Mala gospojina, u bogoslužbenom prostoru u kasarni „Кnjaz Mihailo“ posvećenom prepodobnom Simonu monahu-kralju Stefanu Prvovenčanom. Svetu liturgiju služio je kapetan prve klase Đorđe Dimić, protonamesnik, vojni sveštenik Кomande Кopnene vojske, a sasluživao mu je poručnik Ivan Ganić, jerej, vojni sveštenik 3.brigade Кopnene vojske.

Foto: Vojska Srbije

Dan službe telekomunikacija obeležava se 20. septembra u znak sećanja na 20. septembar 1916. godine, kada je na predlog ministra vojnog, generala Božidara Terzića, prestolonaslednik Aleksandar Кarađorđević odobrio Uredbu o vojnom telegrafu, na osnovu koje su jedinice veze izdvojene iz sastava roda inžinjerije, prerasle u jedinice ranga bataljon – puk, čime je veza postala samostalan rod srpske vojske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com