Društvo

Obeležen Dan sećanja na ubijene žene – žrtve porodičnog nasilja

Iako se povećava broj konvencija, propisa i zakona koji štite žene, čak 18 ih je smrtno stradalo od ruke svog partnera od početka 2018. godine. Performansom pod nazivom “Žena znači život” na Trgu kralja Milana,  Sigurna kuća za žene i decu žtrve porodičnog nasilja i Komisija za rodnu ravnopravnost Grada Niša, obeležili su 18. maj, Dan sećanja na ubijene žene – žrtve porodičnog nasilja.

U performansu su učestvovali plesni studio “Revolution”, glumac Miloš Unić i kompozitor Miodrag Mladenović Mika.

Građani su porukama pozvani na buđenje svesti, prepoznavanje, a posebno prijavljivanje nasilja, pre nego bude kasno.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu

Inače, Ministarstvo pravde saopštilo je, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da su tokom 2017. godine državni organi razmotrili više od 40.000 slučajeva nasilja u porodici, da su sudovi izrekli više od 14.000 hitnih mera i da je izrađeno oko 10.000 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama. Od početka 2018. u Srbiji je 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju, što predstavlja najveći broj žrtava porodičnog nasilja u poslednjih 10 godina,

18. maj je izabran  kao Dan sećanja pošto je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com