Društvo

Obeležen Dan primirja u Nišu – Ovo je dan kada slavimo slobodu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je u Nišu polaganjem venaca na Srpskom groblju kao  i na Groblju komonvelta na Delijskom visu. Ovaj važan istorijski datum i 102. godišnjica sklapanja primirja obeležen je parastosom svim žrtvama, a vence su položili pored predstavnika grada i predstavnici policije, vojske i boračkih udriženja.

U Velikom ratu Srbija je izgubila 52 odsto muškog stanovništva koji su se borili za slobodu, ali je stradalo i puno civila.

Foto: V. P.

‘’Sa setom se sećamo svakog 11.novembra iz 1918.godine kada je potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, sukobu svetskih razmera u kome je Srbija izgubila trećinu svog stanovništva.Danas slavimo slobodu jer svi ti ljudi koji su u Velikom ratu poginuli svoje živote su dali za nas i sva pokolonje  koja će živeti i raditi u miru’’- kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. ‘’Posle toliko godina od Velikog rata, bez obzira na velike gubitke, Srbije je poput ramonde koju nosimo na  reverima u znak sećanja na žrtve, uspela da oživi i da se izdigne. Danas negujemo slobodu, sarađujemo sa mnogim zemljama u Evropi i  svetu i krupnim koracima koračamo ka Evropskoj uniji. Slobodu čuvano, slavimo je i radujemo joj se’’.

Ona je kazala da je ju je posebno obradovalo to što je na polaganju venaca srpskim vojnicima stradalim u Velikom ratu bilo i dece.

‘’Deca se na ovakvim mestima  uče tradiciji a samo ako imate tradiciju možete da imate i državu’’- dodaja je Sotirovski.

Kao i svake, i ove godine venci su položeni i na grobovima engleskih lekara i medicinskih sestara koje su u Prvom svetskom ratu bili uz srpsku vojsku i srpski narod.

Foto: V. P.

‘’Danas je 102.godine otkako je  11.novembra u 11 sati potpisano primirje u Velikom ratu. Važno je da negujemo tradiciju i pamtimo ovaj datum. Poštu odajemo i vojnicima engleske i francuske koji su takođe učestvovali u ratu’’- dodao je Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Niš.

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji od 2012. godine. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com