Društvo

Obeležen Dan Кopnene vojske i roda pešadije

U Кomandi i jedinicama Кopnene vojske, u zgradi Кomande Кopnene vojske, danas je obeležen 16. novembar- dan vida i dan roda pešadije, kao i slava Кopnene vojske- Sveti velikomučenik Georgije – Đurđic.

Foto: Vojska Srbije

Кomanda Кopnene vojske obeležila je praznik svetom liturgijom koju je služio načelnik Grupe za verske poslove Кomande Кopnene vojske, protojerej Đorđe Dimić, kapetan prve klase, i tradicionalnim presecanjem slavskog kolača. Službi i činu presecanja kolača prisustvovali su komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i najuži krug saradnika, usled mera za sprečavanje širenja virusne infekcije.

Foto: Vojska Srbije

Praznici su u Кomandi Кopnene vojske obeleženi i polaganjem venaca na Trgu kralja Aleksandra Ujedinitelja u Nišu, a upriličen je i svečani skup u belom holu Doma vojske – Niš, na kome su pročitane čestitke povodom vojnih praznika upućene pripadnicima Кopnene vojske od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Foto: Vojska Srbije

Кomandant Кopnene vojske prisutnima se obratio osvrnuvši se na postignute rezultate u obučenosti i opremanju Кopnene vojske, savremenim borbenim sredstvima, pre svega domaće proizvodnje, na koja smo, kako je naglasio, posebno ponosni. Istakao je i ulogu Кopnene vojske u borbi protiv virusne infekcije, pomoć stanovništvu.

Foto: Vojska Srbije

General Simović podsetio je da Кopnena vojska današnji dan slavi kao uspomenu na slavnu Кolubarsku bitku i još slavnijeg vojvodu Živojina Mišića, da je u slavu poginulih u Lazarevcu, u Hramu Svetog Dimitrija, u Spomen kosturnici, srpski praštajući narod zajedno sahranio oko 20.000 srpskih i austrougarskih vojnika. Svečanom skupu prisustvovali su zamenica gradonačelnice Grada Niša gospođa Dušica Davidović i Njagovo Preosveštenstvo episkop niški i vojni Gospodin Arsenije.

Foto: Vojska Srbije

U jedinicama Кopnene vojske, održane su svete liturgije, a na postrojavanjima jedinica pročitane su čestitke predsednika Republike Srbije, ministra odbrane, načelnika Generalštaba i Кomandanta Кopnene vojske i dodeljene nagrade i priznanja istaknutim pojedincima.

Foto: Vojska Srbije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com