Društvo

Obeležen 12. februar, Dan proboja Logora na Crvenom Krstu

Svečanim polaganjem venaca i parastosom žrtvama nastradalim u Logoru na Crvenom Krstu, obeležen je 12. februar, dan kada je grupa od 147 zarobljenika, 1942. godine, pokušala bekstvo iz Logora. U tome je uspelo 105 zatvorenika, dok je 42 ubijeno u bekstvu ili uhvaćeno pa nakon toga streljano.

“Jedan veliki broj logoraša, na današnji dan 1942. godine, goloruki su jurišali na nemačku stražu i bodljikave žice kojom je logor bio ograđen”, kaže preživeli logoraš Vladimir Jovanović.

Vladimira su sa ostalim meštanima njegovog sela, bez ikakvog saslušanja, Nemci doveli u Logor, jula meseca 1944. godine.

“Pokupili su sve od 15 do 55 godina i doterali nas u ovaj logor. Iz moje grupe su izdvojili 22 i posle nekoliko dana smo čuli da su ih streljali na Bubnju. Istu sudbinu smo očekivali i mi. Međutim, nas, jednu veću grupu, prebacili su u Beograd na Banjici, a zatim u logor smrti Mauthauzen. Tamo je pisalo “Povratak nepoželjan, ubiti ih radom”. Na žalost, tako je uglavnom i bilo”, seća se Vladimir.

Zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Aleksandar Gaun rekao je da su Jevreji vekovima držali Niša i ovdašnjih ljudi i delili sudbinu sa svojim komšijama kako u uspesima tako i u stradanjima.

U obeležavanje godišnjice proboja logora na Crvenom krstu tradicionalno su se uključili i niški izviđači, koji su organizovali marš “Tragom logoraša – 12. februar” stazama kraj Niša kojima su se zatočenici kretali nakon bekstva iz logora. Predstavnik izviđača je ispred Logora predao raport gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću.

“Mi se okupljamo, jer tako ujedinjeni čuvamo svoju tradiciju, prošlost, svoje korene i poštujemo borbu za slobodu. Pobednik je onaj ko je sposoban da voli i prašta. Jer mir i sloboda nisu samo odsustvo rata, oni su i mudrost koja vodi toleranciji, svakoj jednakosti i poštovanju ličnog i ljudskog dostojanstva”, poručio je gradonačelnik Niša.

Nakon obraćanja usledilo je polaganje venaca žrtvama Logora na Crvenom Krstu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com