Društvo

Obeležavanje Svetskog dana turističkih vodiča u Nišu besplatnim turama

Svetski dan turističkih vodiča, 21. februar turistički radnici obeležavaju u celom svetu. Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča, sa sedištem u Beču, ustanovila je ovaj dan daleke 1990. godine i od tada se svake godine on proslavlja, sa temom koja je vezana i za Svetski dan turizma.

Ovogodišnja tema Dana turističkih vodiča je u znaku obnove i regeneracije profesije vodiča, saopštili su medijima. Uz pomoć niških turističkih agencija, koji su na istom putu oporavka profesije i turizma generalno, Udruženje turističkih vodiča Srbije u Nišu, ove godine za Dan vodiča biće organizovane četiri besplatne, autobuske, turističke ture.

“Mi smo odlučili da predstavimo građanima Niša našu profesiju, gde ćemo kroz fokus na kulturno – istorijske i prirodne motive našeg grada, naglasiti važnost postojanja naše profesije za lokalnu zajednicu, lokalno nasleđe i ekonomiju. Ovaj Dan je poseban i po tome što ćemo iskoristiti priliku da obeležimo i 20 godina samostalnog rada Udruženja u Nišu. Nadamo se da ćemo u budućnosti slaviti još više ovakvih jubileja”, saopštili su turistički radnici Niša.

Zainteresovani će zahvaljujući turističkim vodičima moći da dožive putovanje kroz Prvi Svetski rat, koje se odnosu na obilazak autobusom centar grada, posetu Francuskom i Britanskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na Delijskom visu, spomeniku Dragutinu Matiću u Gadžinom Hanu, čuće priču o podvizima srpske vojske tokom Prvog Sv.rata. Nakon toga, predviđen je odlazak u vinariju Malča, uz priču o Niškoj banji, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Orijent Ekspresu, itd… Završetak ture u vinariji Malča. Povratak autobusa je na
početnu lokaciju, kod pozorišta.

Kroz drugo trusitičko putovanje upoznaće rimski Niš. Radi se o pešačko – autobuskoj turi, sa prolaskom kroz tvrđavu, preko Gradskog polja, do Medijane i nazad do centra grada Niša.

“U fokusu ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog Dana turističkih vodiča, jedna tura mora da bude tematski obojena rimskom istorijom grada, gde ćemo naše sugrađane i goste odvesti do Arheološkog parka Medijana, kao i podsetiti na obeležavanje 3. veka niške tvrđave ove godine, uz priču o rimskom Naisusu. Pre povratka autobusa na početnu lokaciju, svratićemo do Vinskog podruma i restorana u Malči, gde ćemo pored ostalih istorijiskih epoha u pravljenju vina na ovim prostorima, videti i onaj najstariji – rimski, uz vino iz amfora. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta”, ističu.

Treća turističa tura predviđa obilazak Pirota – Muzej Ponišavlja. Autobuska tura obuhvata polazak iz centra grada Niša, kroz Sićevačku klisuru, do Pirota i Muzeja Ponišavlja, uz priču o peglanim kobasicama, pirotskom ćilimu, Momčilovom gradu…..

“Prvi put, za ovaj Dan vodiča, uključujemo novu turu u naš program, kojom bi promovisali grad Pirot i njegovo kulturno nasleđe”, kažu turistički vodiči.

Napominju da su i ove godine organizovali i  Manastirsku turu, obilazak manastira Đunis (Sv Roman), Adrovac.

“Кako smo imali jako dobre komentare za ovu turu prethodne godine, izbor nije bio težak da sve ponovimo i ove godine”, rekli su turistički radnici.

Polazak je u UTORAК, 21. februara. Svi autobusi polaze sa lokacije na Sinđelićevom Trgu, na platou iza Narodnog pozorišta, u 10:00 časova. Karte za ulazak u autobuse su neophodne i mogu se podići, u četvrtk 16. februara ili petak 17., u skladu sa politikom neradnih dana, zbog Dana državnosti, u sledećim turističkim agencijama:

– Nitravel, Niš, Obrenovićeva 46, TC Кalča, prizemlje, lokal D73, ulazak iz Nikole
Pašića, tel: 018/511 002
– Niturs, Niš, Tvrđava 2a (Stambol kapija), tel: 018 521 425
– Vin Travel (Win Travel), ul. Borivoja Gojkovića 1a (iza Arheološke sale Narodnog
Muzeja, Niš), tel: 018/525 400
– Maestro travel, ul. Branka Radičevića 30 (kod Starog groblja), tel: 065/288 7000

“Dođite da se družite i uživate u vožnji, lepim pričama i lepotama grada Niša, grada Pirota i regiona jugoistočne Srbije”, doali su na kraju turistički vodiči.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com