Društvo

Obeležavanje Dana Vojske Srbije

Pripadnici Vojske Srbije obeležili su 23. april – Dan Vojske Srbije, prigodnim svečanostima u svim garnizonima i garnizonskim mestima širom Srbije.

Na vojničkoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije u Domu vojske – Niš, komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, posebno istaknutim pojedincima dodelio je nagrade, a unapređenim pripadnicima čestitao je na novim činovima. Čestitajući praznik, general Simović je istakao da su svi oficiri, podoficiri, profesionalni vojnici i civilna lica komande u dosadašnjem radu pokazali visok profesionalizam i požrtvovanost. Izrazio je uverenje da će u narednom periodu sve dodeljene zadatke izvršiti kako dolikuje komandi tako visokog ranga.

Na samom početku obraćanja, general Simović je rekao: „Danas slavimo Dan Vojske Srbije, kao uspomenu na Cveti i Takovski ustanak, kada su Srbi napravili korak ka stvaranju moderne srpske države i savremene srpske vojske, u to vreme”.

Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović

U toku svog obraćanja, general Simović je istakao: „Kao i do sada budite vredni i ambiciozni, ali zdravo ambiciozni. Volite svoj posao. Ako ga volite bićete srećni. Ako povremeno osetite ili vam neko kaže da su u vama, pored vas ili sa vama sebičnost, sujeta, pohlepa, grabljivost i strah, sve to postepeno odbacujte daleko od sebe. Ne radite zbog nagrada i unapređenja, već iz ljubavi i srca. Ako radite iz ljubavi i srca, i ako osećate vojsku, svi dnevni problemi na poslu i oni životni, biće mali i neuočljivi. Za vaše dalje napredovanje niko vam ne treba. Najveća pomoć i najjača veza jeste vaš rad, vaša stručnost, vaše poštenje, vaše dostojanstvo, vaše požrtvovanje, vaša čast, vaš čist obraz. Uvek neka vam čist obraz bude ispred i neka bude preči od unapređenja, položaja, neke funkcije ili bilo čega što vas uzdiže. Nemojte bežati od problema koje imaju vaši podčinjeni. Nemojte se praviti da ih ne vidite, ne osećate, ne čujete, a znate za njih. Rešavajte ih, budite sa ljudima. Nama je Bog dao da budemo oficiri, starešine, a to znači da vodimo računa o nekome. Najteže je, a najlepše raditi sa ljudima. Nemojmo bežati od ljudi.”

Foto: Vojska Srbije

Zatim je dodao: „Bilo je i biće praznika, okupljaćemo se, zdravlje Bože, ali uvek imajmo na umu da nosimo uniformu srpske vojske i da su nam preci mnogo teže u životu prošli nego mi, iako se s’ vremena na vreme žalimo da nam je teško. I nije nam lako. Ali, Srbiji je bilo mnogo teže pre više decenija. Kako je bilo našoj braći na Košarama i Paštriku? Kako je bilo našim dedovima, pradedovima, našim precima na Bregalnici? Kako je bilo na Krfu? Kako je bilo preko albansih vrleti? Kako je bilo u koncentracionim logorima širom Evrope? Kada se svega toga setimo, da li imamo pravo da kukamo, kukumavčimo, žalimo se i povremeno izvoljevamo?”

Foto: Vojska Srbije

Na kraju je zaključio: „Svima vama želim napredak u svakom smislu. Neka vama gospodo oficiri, podoficiri, civilna lica i vojnici, koji ste odlikovani, pohvaljeni, nagrađeni i unapređeni, na putu dostojanstva i časti, bude sve zdravo, srećno i veselo. Srećno, zdravo i veselo svima bilo! Budite i dalje dostojanstveni, časni, stručni, kulturni, požrtvovani, hrabri, onda će i Bog da vas čuva.”

U sklopu obeležavanja Dana Vojske Srbije, posle svečanosti, koja je realizovana u Domu vojske – Niš, Vojni orkestar – Niš je izveo promenadni koncert, od Trga Kralja Milana i Obrenovićeve ulice, do Trga Kralja Aleksandra Ujedinitelja. Veliki broj građana pratio je nastup niškog vojnog orkestra, kojim je dirigovao major Dejan Đorđević. Uz brojne komplimente i usklike, posebno najmlađih građana, koji su marširali pored stroja vojnih muzičara Kopnene vojske i neprekidne aplauze, članovi orkestra izveli su poznate marševe i koračnice. Vojni orkestar – Niš je, kao nebrojeno puta do sada, za široki auditirijum prolaznika, posmatrača sa terasa, balkona, autobusa i kafića, izveo kompozicije „Marš na Drinu”, „Kraljeva garda”, „Miloš Veliki”, „Vojvoda Stepa Stepanović”, „Aleksandar Prvi”, „Milan Obrenović” i „Moja domovina”.

Foto: Vojska Srbije

Kopnena vojska i Vojska Srbije proslavljaju Dan vojske u spomen na Cveti 1815. godine, kada je donešena odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka, za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com