Merošina

Obeležavanje Dana državnosti u Narodnoj biblioteci

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana državnosti biće održana u holu Narodne biblioteke u Merošini u sredu, 14. februara 2018. godine sa početkom u 17 sati. Na svečanosti će biti upriličeni prigodan kulturno-umetnički program, izložba slika i dokumenata, kao i projekcija istorijskog filma “Karađorđe”.

Dan državnosti Srbije 15. februar, Sretenje, biće obeležen svečanom akademijom koju je pripremila Narodna biblioteka iz Merošine.

Programom svečanosti predviđen je nastup folklornih grupa, u tri uzrasta. Oni od skoro treniraju folklor u sekciji koji je Narodna biblioteka ponovo pokrenula, a nastup na svečanoj akademiji biće prilika da se prvi put predstave široj javnosti.

Pored nastupa folkloraša, biće otvorena izložba fotografija i dokumenata. Oko 100 fotografija i dokumenata o Srpskoj revoluciji od 1804. do 1835. godine.

Takođe, biće prikazan i istorijsko-dokumentarni film “Karađorđe” koji je za ovu priliku priredio Mikica Kulić, učitelj u osnovnoj školi “Jastrebački partizani”, saradnik Narodne biblioteke i dugogodišnji kulturno-medijski radnik u Merošini. Gostima će se pored Kulića obratiti i Dragan Veljković u svojstvu priređivača izložbe.

Dan državnosti Srbije, je državni praznik koji se praznuje 15. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakonom potvrđen prvi Ustav Kneževine Srbije, poznatiji kao Sretenjski ustav, u tadašnje vreme jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava u Evropi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com