Kolumna

Obavezno članstvo Privrednoj komori privrednicima NAMET, komori BRDO para

Člansvo u Privrednoj komori Srbije za privrednike je obavezno. Članarina se na mesečnom nivou kreće od 600 dinara, koliko plaćaju mikro pravna lica, do čak 185.000 dinara. Sav taj novac sliva se u Privrednu komoru Srbije. Za šta se taj novac troši? Da li se i u kom delu vraća privrednicima koji redovno izmiruju svoje obaveze? Ili blagodet imaju samo oni u komori koji redovno primaju plate – i to ne tako male.

Obaveza je obaveza, i što bi rekao Balašević “I sve po Zakonu”. Po tom Zakonu od 1. januara 2017. godine sva privredna društva, osim mikro i malih preduzeća MORAJU da postanu članovi Privredne komore Srbije. Članovi BEZ učlanjenja! Računi stižu, a benefita nema. Nema ni poziva, ni predloga, ni bilo kakve druge pomoći. Ne vidim ni da ona zastupa interese privrednika. Ali ima faktura, i to redovna. I naravno opomena ako se ona ne izmiri na vreme.

Grupa privrednika je odmah nakon donošenja ovog Zakona izrazila želju da ostane van Komore, odnosno da ostvari Ustavom zagarantovana prava na slobodu udruživanja i pravo da sami odlučuju da li će biti članovi neke organizacije.

Član 55 stav jedan Ustava Republike Srbije im jemči to pravo. To je formulacija koja prosto podiže stepen garantovanja prava da se ne bude član. Ona je znatno veća i od Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Kako onda neko može da se natera da bude član nekog udruženja, ako mu se garantuje to pravo?

Ipak, i Ustavni sud je po žalbi privrednika još 2019. godine potvrdio da je obavezno članstvo u PKS u skladu sa Ustavom. Nametanjem ovakvih obaveza država ne šalje dobru poruku privrednicima i stvara još dublji jaz u tom odnosu.

Samim tim što Komora na ovaj način primorava privrednike da plaćaju članstvo dokazuje svoju slabost, neutemeljenost i neefikasnost. Trebalo bi da živi od članarine i da članovi, naravno, od nje imaju bar neku korist. Članovi bi trebalo da imaju i izveštaj na koji način se njihov novac troši.

Umesto toga, Privredna komora služi za uhlebljenje “podobnih kadrova “koji neosnovano imaju jako visoke plate i druge privilegije”.

I sve po zakonu, tu su paragrafi pa zagrabi
pošteno i za veru i za neveru.

Red je red!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com