Obrazovanje

O problemima nastavnika na određeno vreme u filmu Nišlija „Nedovoljan (1)“

U okviru inicijative „Pošteno do posla u školi” organizacija „Nauči me“ snimila je dokumentarni film „Nedovoljan (1)“, koji kroz autentične priče nastavnika Milana Petrovića i nastavnice Dragane Nikolić prikazuje sa kojim problemima se susreću nastavnici koji su zaposleni na određeno, odnosno kako ovakva praksa zapošljavanja utiče na obrazovni sistem.

Milan Petrović, predsednik organizacije „Nauči me“ i profesor srpskog jezika i književnosti je kazao da je film snimljen kako bi problem bio ilustrovan, a nastavnici motivisani da bez straha govore o svojim iskustvima. Petrović je podsetio da je ta organizacija pokrenula inicijativu za izmenu postojećeg Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja pošto zakon ne nudi preciznu listu kriterijuma za zapošljavanje nastavnika.

„To je regulisano time da se školama daje izbor da same sastave svoju listu. Praksa je pokazala da škole češće biraju da ne iskoriste ovo pravo. U istraživanju koje smo sproveli, od 1.576 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, samo 8 škola je uopšte pokušalo da donese nekakve kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kako bi izbor kandidata bio pravičan i transparentan. Sve ovo direktore stavlja u poziciju velike moći i često nedovoljne odgovornosti“, ističe Petrović.

Prema njegovim rečima, prikupljene studije slučaja govore o različitim oblicima pritisaka, nedoslednosti u praksi, a sve to je posledica toga što je zakon izbor prepustio pojedincima.

„U praksi duži radni staž, uspesi u višedecenijskom radu, dokazani rezultati u radu sa učenicima, nisu garancija da će najbolji nastavnik dobiti posao kada se konkurs otvori. Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Članu 139. definiše samo osnovne uslove koji regulišu ko ima pravo da se prijavi na konkurs. Oni su: kandidat ima odgovarajuće obrazovanje, psihički je, fizički i zdravstveno sposoban za rad sa decom, nije krivično osuđivan, ima državljanstvo RS i zna srpski jezik“, kazao je Petrović.

Osim ovih osnovnih uslova, dodao je, drugi kriterijumi nisu propisani, već odluku o izboru donosi direktor na predlog tročlane komisije koja intervjuiše kandidate. Kako direktor sam bira većinu članova komisije, postoji prostor za netransparentan proces. „Nastavnici koji nisu u stalnom radnom odnosu nemaju pravo na kredit ili dozvoljeni minus u banci i ne mogu da planiraju svoj život jer svake godine poslednji saznaju koliko časova norme je preostalo za njih – samim tim ne znaju kolika im je plata, čak ni da li će je biti. Učitelji i nastavnici koji rade na određeno vreme obično su dežurni dobrovoljci za sve poslove po nalogu direktora.

Bez obzira na odanost učenicima, školi i profesionalne uspehe, ništa ne garantuje da će ikada dobiti stalni posao“, navodi Petrović.

Prema njegovim rečima, kako je većina sindikata usmerena pre svega na većinu svog članstva koje već ima stalan posao, čak i ako su učlanjeni, hiljade nastavnika bez stalnog zaposlenja nemaju svoje zakonske predstavnike niti radnu organizaciju koja bi ih zaštitila.

„Sve ovo negativno utiče na kvalitet učenja i rada u školama. Zbog toga je organizacija „Nauči me” pokrenula inicijativu za javno slušanje pred Odborom za obrazovanje Narodne skupštine kako bismo informisali najviše zakonodavno telo u zemlji o nedostacima postojećeg zakona. Očekujemo od svih republičkih poslanika saglasnost po ovom pitanju. Potrebno je po hitnom postupku promeniti Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja i obavezati Ministarstvo prosvete da u najkraćem mogućem roku donese jasne, merljive i transparentne kriterijume koji će važiti za sve osnovne i srednje škole u Srbiji“, istakao je Petrović.

Film „Nedovoljan (1)“ prikazan je minulog četvrtka u Eu info kutku u Nišu, a posetioci tog događaja mogli su da daju svoje predloge za izmenu Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. Svaka cast za kolegu koji govori u ime stotine nas! Sve sto je receno je apsolutna istina. Velika podrska!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com