Hronika

O nesreći na pružnom prelazu kod Međurova sud će ponovo odlučivati

Odbrana Milana Zdravkovića (33) vozača „Niš-ekspresa“, najavila je podnošenje vanrednog pravnog leka na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na osam godina zatvora zbog saobraćajne nesreće kod Donjeg Međurova u kojoj je, prilikom sudara autobusa i voza, poginulo osam putnika, a 27 je teže ili lakše povređeno.

Apelacioni sud u Nišu je nedavno potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda od 3. marta ove godine kojom je Zdravkoviću izrečena maksimalna kazna propisana za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Sud ga je proglasio krivim smatrajući da snosi glavnu odgovornost za tragediju jer nije ispoštovao saobraćajnu signalizaciju o obaveznom zaustavljanju prilikom nailaska na pružni prelaz koji nije bio obezbeđen rampom.

Apelacioni sud je prihvatio žalbene navode Zdravkovićevih branilaca da je bilo propusta na strani mašinovođe kao i da saobraćajna signalizacija na pružnom prelazu nije bila potpuna, ali je ipak potvrdio presudu na osam godina, uz obrazloženje da te činjenice nisu bile od presudnog uticaja na saobraćajnu nesreću.

Zdravkovićev advokat Predrag Tomović smatra da su upravo te okolnosti osnov za podnošenje vanrednog pravnog leka.

“Podnećemo vanredni pravni lek zbog doprinosa Železnice saobraćajnoj nesreći, motorovođe ali i upravljača puta. Insistiraćemo na prostorno vremenskoj analizi, utvrđivanju povrede zakona a pokušavamo da dođemo i do nekih železničkih propisa na kojima ćemo zasnovati vanredni pravni lek. Razmišljamo i o Ustavnoj žalbi jer smatramo da ima osnova da se ovim slučajem pozabavi i najviša sudska instanca u državi”, rekao je Tomović.

U nesreći na pružnom prelazu kod Donjeg Medjurova poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48), Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16) i Lena Ilić (16) iz Čokota, i Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Djordjević (65) iz Donjeg Medjurova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nesreća je to. Velika i strašna. Zašto mora da se broj žrtava poveća. Oče li biti lakše nekom ako u žrtve ubrojimo i mašinovođu i vozača?
    Ne, neće sigurno.
    Možda su delimično krivi, ljude ne poznajem.
    Pitam se :
    Zašto sada postoji o rampa i sva signalizacija? ZAŠTO NIJE POSTAVLJENA MNOGO, MNOGO RANIJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com