Kultura

O LJUDIMA I DOGAĐAJIMA IZ NIŠA: Nova zbirka priča Vladimira Vučkovića

Aleksandar Jerkov: Ovaj rukopis možemo uporediti sa Božjim ljudima Bore Stankovića, imajući naravno na umu da je ovo književnoistorijska, a ne vrednosna paralela.

“Priče o promašenom vremenu” nova je zbirka priča Vladimira Vučkovića u izdanju Službenog glasnika. U njoj je osam priča, bazirane su na istinitim događajima i sve ih povezuje Grad Niš. Pisac govori o “malom”, običnom čoveku i pokazuje kako on vidi stvarnost. Za njega je, prema recenziji profesora Aleksandra Jerkova, Niš središte sveta, a ove priče nastavak Božijih ljudi Bore Stankovića.

 

“Zbirka donosi osam priča o ljudima i događajima iz Niša i ostalih delova Stare Srbije kao nastavak i kontinuitet zaboravljenih srpskih pisaca – Zarije Popovića, Grigorija Božovića i Andjelka Krstića. Oni su pogrešnom ili namernom procenom Jovana Skerlića nezasluženo skrajnuti iz srpske književnosti.

U pričama provejava duh vremena Niša – grada svetske kulturne baštine.

Otvorena su i mnoga pitanja sa primesama kafanskog, gradjanskog, obrenovićevskog, komunističkog i modernog Niša”, rekao je Vučković Niškim Vestima.

Pisac, prema Vučkovićevim rečima, treba da bude u skladu sa duhom vremena i sredinom koja ga je iznedrila. Tako je u knjizi opisano vreme osamdesetih, kada već prolazi zenit komunizma i kada se već vidi raslojavanje u društvu, zatim devedesetih i u nekim pričama početak 2000. Knjiga je posvećena Radovanu Belom Markoviću.

“On je bio moj dobar prijatelj, bio je veliki prijatelj Niša, prijatelj Juga Srbije. Kod njega su bile ove priče na čitanju i  u jednom komentaru na kraju našeg razgovora rekao mi je “čitajući ove priče imam utisak da čitam priče o promašenom vremenu”. To je kasnije i postao naslov ove zbirke priča. Radovan Beli Marković je ostao kod mene u lepom sećanju i kao recezent romana “Srodne duše” i romana “Hromi””, rekao je Vučković.

Izvod iz priče “Treća sreća”

Novi rukopis je zbirka priča koje su na svoj način povezane. Mogu se smatrati nekom vrstom pripovednog venca, zajedničkih povesti. Ovaj rukopis možemo uporediti sa Božjim ljudima Bore Stankovića, imajući naravno na umu da je ovo književnoistorijska, a ne vrednosna paralela, napisao je u recenziji Aleksandar Jerkov.

“Vučković svakako pripada jednom nizu savremenih pripovedača Niša i Južne Srbije, gde je središte sveta koji on oblikuje. Taj kulturnoistorijski ambijent ovde je dobro iskorišćen kako za lokalizaciju pripovedanja tako i za ironične opaske o prestonici. Zbirka pri tome ima jedan vektor koji je vezan za središte Niša i jedan koji polako vodi priče u daljinu, sve do inostranstva. Drugi poetički vektor je između slike nekog junaka/junakinje u zatečenom stanju, na dnu društvene lestvice i propadanja koje se polako naznačuje u segmentima priča. Pogled na taj svet propasti daje priliku za razumevanje čitave epohe, pa to što su junaci „nišči“ ne ometa da se vidi više od onoga što bi neka mutna ili skučena svest mogla da ponudi”, rekao je profesor Jerkov.

Vladimir Vučković je u poslednjih desetak godina otkrio i ostvario sebe kao pisca. On piše poeziju, prozu i romane, a autor je i nekoliko kulturološki i istorijski zasnovanih studija. Njagovi romani i zbirke priča polako su
našli svoje mesto u savremenoj književnoj produkciji. Кao prozni pisac stekao je sigurnost i svojevrsnu prodornost u razvoju imaginacije i oblikovanju književnog sveta, zaključio je Jerkov.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com