Društvo

Novogodišnji pokloni i za decu u Sigurnoj kući

U Sigurnoj kući u Nišu je ove godine boravilo oko 90 žena i dece, žrtve porodičnog nasilja, dok trenutno u ovoj ustanovi boravi 16 korisnika, 8 žena i isto toliko dece. Broj žena koje u Sigurnoj kući nalaze utočište sklanjajući se od nasilnika je u padu, pa je za trećinu manji u odnosu na raniji period.

Štićenike Sigurne kuće je dan pre novogodišnjeh praznika posetio i zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur koji je poklonima za predstojeće praznike posebno obradovao decu.

“Ipak za nas je ovo jedan lep dan, ne samo zbog poklona, ne samo zbog torte i paketića već zbog jednog lepog ljudskog gesta zamenika gradonačelnika Miloša Banđura koji je ovaj prednovogodišnji dan proveo sa decom koja se nalaze kod nas”, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić.

Prema rečima Miloša Banđura društvo mora više računa da povede kada se radi o osobama koje su u starijem dobu, ali i o deci koja su ostala bez roditeljskog staranja ili žive u nefunkcionalnim porodicama.

“Danas smo sa decom koja su u Sigurnoj kući, ali isto tako pažnju treba posvetiti i deci bez roditeljskog staranja kao i deci iz socijalno ugroženih porodica. Njima je potrebna potpuna društvena briga u trenucima kada je to iz nekih razloga nemoguće da dobiju u svojoj porodici. To je put ka socijalnom o pravednom društvu”, kazao je Miloš Banđur.

Prema rečima Sonje Šćekić broj žena koje borave u Sigurnoj kući se smanjuje, a tome je svakako doprineo novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

“Pored toga sve veći broj žena koje su bile žrtve porodičnog nasilja podrušku je pronašlo u svojim porodicama, ali i ekonomski postaju nezavisne što im olakšava da izađu iz kruga nasilja”, dodaje direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić. “Posebno me raduje to što smo ove godine uspeli da pomognemo jednom broju štićenica da se zaposle, a tome je doprinela i činjenica da su u gradu otvorene nove fabrike”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com