Merošina

Novogodišnji intervju sa predsednikom opštine Merošina

Nedavno je na sednici SO Merošina usvojen budžet za 2019.godinu, povodom toga predsednik opštine Merošina, Saša Jovanović, priča nam o projektima koji očekuju opštinu u narednoj godini, tekućim problemima, planovima, zahtevima građana, ali i o načinu na koji  će se rešiti neka od relevantnih pitanja stanovnika naše opštine.

U budžetu za 2019. 20 miliona opredeljeno je za projekte, kojim projektima je realizacija najbliža, a šta je sledeće na čemu će se raditi?

Najbliži realizaciji je Projekat rekonstrukcije OŠ „Jastrebački partizani“ istureno odeljenje u Balajncu, zatim virtuelno nalazište Kulina, za taj projekat potrebno je 133 hiljade  evra. Nešto na čemu ćemo ubrzo raditi je i Projektno-tehnička dokumentacija za kolektor Jugbodanovača reka, odnosno od Devče do Bučića. U toku su pregovori za izgradnju puteva kojima će biti spojene mesne zajednice, ali je još uvek rano da pričam o detaljima. Videće se kroz narednu godinu.

Svakodnevno primate građane, šta je ono sto traže od vas, a na šta se najviše žale?

Opština Merošina jeste siromašna, postoji veliki broj nezaposlenih, samim tim građani naviše dolaze sa zahtevima za socijala davanja. Pokušavamo da im izađemo u susret prema određenim kriterijumima uz pomoć Centra za socijalni rad. A ono na šta se najveći broj onih koji dolaze zali je visina prevoza, cene mesečnih karata. I tu smo shodno mogućnostima uz pomoć Centra za socijalni rad, određenom broju najugroženijih porodica pomogli pri kupovini mesečnih karata za prevoz školske dece. Ali na trajno rešenje problema mi, kao lokalna samouprava nismo u mogućnosti da utičemo.

Veliki broj žalbi primate i zbog pasa lutalica ima li rešenja tome? Pojasnite funkcionisanje hvatanja i zbrinjavanja, odnosno, saradnju sa Medijanom?

Psi lutalice jesu veliki problem, Medijana nam pomaže, uz priličnu naknadu, samo u tome što pse pokupi sa teritorije naše opštine, steriliše i vrati za 30 dana, što nije trajno rešenje. Rešenje je organizovanje zoo higijene na čemu se uveliko radi. Nadamo se de ćemo i to uskoro rešiti, obzirom da opština godišnje isplaćuje oko milion dinara građanima zbog ujeda psa lutalica, što je veliki izdatak.

Prošlo je nekoliko meseci od završetka sportske sale u OŠ u Merošini, šta je „zakočilo“, zbog čega još nije spremna za korišćenje? Kada se očekuje otvaranje?

Problem je bio u strujnom priključku, ali i to je definitivno rešeno. Otvaranje očekujemo posle Božića, tačan datum dogovaramo.

Nedavno je Opštinu posetila ministarka Slavica Đukić Dejanović, šta su poruke sa sastanka?

Od ministarke smo dobili uputstva kako da konkurišemo za sredstva kojima ćemo promovisati pronatalitetnu politiku. Dobili smo određene kritike jer kao JLS nismo konkurisali za ta sredstva 2018.godine. Zato ćemo u 2019. godini obratiti pažnju jer postoji mogućnost da uz pomoć ministarstva rekonstruišemo vrtiće u našoj opštini. Sredstva za te projekte bila bi oko 12 miliona dinara, što nije malo.

Prokomentarišite inspekcijski Karavan Nišavskog upravnog okruga koji je u dva navrata posetio opštinu? Kakva je saradnja sa načelnicom, Draganom Sotirovski?

Karavan je u oba navrata u našu opštinu došao savetodavno. Da sasluša probleme koje imamo i da zajedničkim snagama pokušamo da ih rešimo.  Izvlačimo pouke iz oba sastanka, radimo na tome da što pre usvojimo predloge a samim tim nastavljamo sa izuzetnom saradnjom koju imamo sa Nišavskim okrugom i sa samom načelnicom Draganom Sotirovski.

Veliki problemi proizvođača višnje su cena, otkup i plasman, oni smatraju da opština može da utiče na to, koji je vas stav o tome? Da li pred novu sezonu tražite način da utičete na resorno ministarstvo?

Što se tiče cene i otkupa višnje 2018. godina je bila katastrofalna. Slažem se da je to jedan od najvećih problema građana naše opštine. Mi kao opština ne možemo da utičemo na formiranje cene, ali u saradnji sa ministarstvom smo u pregovorima da oživimo hladnjaču „Voćar“ koja je u stečaju. „Voćar“ ide na tender najkasnije početkom februara. To je izgledna prilika za višnjare ovog kraja, ako se iskoristi na pravi način vraćanje u rad ove hladnjače može povoljno da utiče na cenu višnje u narednim godinama.

Šta nam donosi izgradnja auto puta Niš-Merdare? Da li nam se napokon bliži dolazak nekih investitora?

Izgradnja auto puta sama po sebi znači mnogo. Na nama je da to pametno iskoristimo. Kao predsednik opštine potrudiću se da građani  opštini dobiju time što je više moguće. Marta nam kreću radovi za italijansko–srpsku fabriku koja će zaposliti oko 70 ljudi. I nadamo se da je to samo početak.

Šta su prioriteti Opštine, a šta vaši lični za 2019. godinu?

Moji lični prioriteti za 2019. su da građanima pokušamo da obezbedimo bolje uslove za život time što ćemo ispuniti zadatke koje smo  kao lokalna samouprava  postavili sebi za 2019. godinu, a to su poboljšanje putne infrastrukture, vodovod, kanalizacija, obnova vrtića i škola.

Iskoristio bih priliku da svim građanima i čitaocima Merošinskih Vesti čestitam Novu godinu i Božić. Živeli!

Tekst je deo projekta „Upoznajte Merošinu“ koji je podržan od strane opštine Merošina u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button