Društvo

Novo zeleno predavanje u Nišu: Od otpada do resursa – cirkularnost u fokusu

„Od otpada do resursa – cirkularnost u fokusu” je sledeća tema kojom će se baviti EU info kutak u četvrtak, 19. oktobra od 17h na novom predavanju u ciklusu „Zelenog kutka znanja” koje zajednički organizuju EU info kutak Niš i Centar za promociju nauke Beograd. Predavanje u prostorijama  EU info kutka u Niš (Vožda Karađorđa 5) održaće prof. dr Dragana Tomašević Pilipović, sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog Fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

„Od otpada do resursa” je prepoznat kao konceptualni okvir koji pokreće upravljanje otpadnom vodom i izmuljenim sedimentom ka održivom razvoju društva u celini i čini deo efikasnije cirkularne ekonomije.

“Reke su velika oblikujuća geološka sila. Nataloženi sedimenti koje reke nose u svoje delte mogu postepeno da prošire granice kontinenata. Korišćenje sedimenta koji je izmuljen-izvađen iz reke je važno i neophodno, jer upotreba – a ne odlaganje – ima široku društvenu, ekološku i finansijsku korist”, ističu u pozivu.

Cirkularna (kružna) ekonomija nudi mogućnost da se prepozna i “iskoristi” puna vrednost vode: kao sirovine za određeni proces, izvora energije i nosioca hranljivih materija i drugih materijala. U kružnoj ekonomiji, voda se posmatra kao ograničeni resurs, negativni eksterni efekti su redukovani, uticaji na prirodne resurse minimizirani, a slivovi i drugi prirodni vodeni sistemi se obnavljaju u pogledu količine i kvaliteta vode.

Prisustvo predavanju je besplatno. Svi zainteresovani potrebno je da popune prijavni formular, najkasnije do 19. oktobra u 10 sati ili do popunjavanja kapaciteta.

Dr Dragana Tomašević Pilipović je vanredni profesor na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog Fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Kroz nastavni i naučno-istraživački rad bavi se oblastima tretmana sedimenta, kvaliteta i tretmana voda, kao i hemijskom procenom rizika u životnoj sredini. Autor je preko 30 naučnih radova u časopisima od međunarodnog značaja, kao i velikog broja saopštenja na međunarodnim i nacionalnim konferencijama. Svoj naučni rad ostvaruje kroz učešće na medjunarodnim i nacionalnim projekatima, a trenutno je rukovodilac BEuSED projekta, Fonda za nauku RS, kao i bileteralnog projekta sa Mađarskom-NoBiNano. Učestvuje u realizaciji projekta SmartWaterTwin iz poziva Twinning Western Balkans Special.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com