Obrazovanje

Novo specijalizovano odeljenje za istoriju i geografiju u Gimnaziji “Stevan Sremac”

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” otvara novo odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju. Odeljenje će imati 20 učenika i namenjeno je đacima kojima su bliske društveno-humanističke nauke.

Odeljenje za istoriju i geografiju otvara se po novom modelu Ministarstva. Ovo specijalizovano odeljenje imaće samo pet gimnazija u celoj Srbiji.

“Ovo odeljenje imaće 20 đaka i predstavljaće prohodnost ka humanističkim naukama, ali uz položenu državnu maturu na tim fakultetima. Namenjeno je talentovanim đacima za istoriju i geografiju. Imamo nove predmete kao što su mediji i kultura, koji će biti obavezni i osnovi geo politike”, rekla je Niškim Vestima direktorka Jelena Milošević.

 

Milošević kaže da danas krenuo upis upravo za specijalizovana odeljenja, za filološko, bilingvalno-nemačko i istoriju i geografiju. Zainteresovani đaci mogu da se pirjave onlajn, dok će oni koji to ne mogu da urade na taj način, moći to da obave u školi svakog dana od 9 do 12 časova do 21. maja. Za upis u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju u gimnaziji kandidat polaže prijemni ispit. Polagaće testove iz istorije i geografije, s tim što će moći da izabere da li će polagati jedan ili oba testa.

“Šteta je što ove godine nije bilo republičkih takmičenja, koja su značila za đake koji su planirali da upišu neko od ovih specijalizovanih odeljenja. Znamo da ima takvih talentovanih đaka u osnovnim školama, a upravo za njih su i napravljena ta specijalizovana odeljenja”, istakla je Milošević.

Gimnazija “Stevan Sremac” dobila je sredstva od ministarstva za opremanje kabineta za istoriju i geografiju. Kabinet će koristiti ne samo đaci novog specijalizovanog odeljenja, već i ostali koji imaju predmete istorija i geografija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com