Društvo

NOVO RUHO JEDNOG OD SIMBOLA NIŠA: Počinje uređenje gradske Tvrđave

Dugo najavljivano uređenje gradske Tvrđave uskoro bi moglo da počne. Prvi radovi podrazumevaju sanaciju bedema i formiranje staza za šetače u dužini od oko 1300 metara.

Zbog toga što se nalazi u centru Niša i što predstavlja vekovni simbol grada, Tvrđava se našla na listi prioriteta gradskih ulaganja za ovu godinu. Pored lepšeg izgleda ovog kulturno istorijskog spomenika, građani će dobiti više od kilometra uređenih staza za šetnju, koje će biti urađene po najsavremenijim standardima.

Foto: wikipedia

To znači da će po završetku radova, građani moći da koriste za šetnju i delove tvrđavskih bedema, koji se nalaze pored autobuske stanice, iznad popularnog Rovčeta, kod mostića koji vodi ka tehničkim fakultetima, kao i deo od mostića ka istočnom delu Tvrđave, koji gleda ka gradskom polju i kasarni Knjaz Mihajlo. Staze će biti potpuno bezbedne, imaće svoju ogradu koja će biti urađena tako da ne remeti konstrukciju Tvrđave. Na isti način je uređen i beogradski Kalemegdan”, kaže Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Omiljeni park Nišlija čini šest sektora. Do sada su uređena dva sektora – između Stambol i Beogradske kapije i sektor koji gleda ka centru grada.

Foto: wikipedia

Projektom su podržani sektori 3, 4 i 5, a jedini koji će sačekati sanaciju je sektor 2, odnosno deo bedema gde je neophodno izvršiti arheološka istraživanja. Najvažnije je da će ovom rekonstrukcijom bedema biti obuhvaćeni svi fortifikacioni elementi, što praktično znači da će Tvrđava dobiti izgled kakav je imala u 17. veku kada je izgrađena”, kaže Petković.

Ko će biti izvođač radova biće poznato po završetku javne nabavke koja je u toku.

Zakonska procedura je takva da tek za dva meseca, koliko traje javna nabavka, možemo da kažemo ko će biti angažovan na uređenju bedema. Očekujemo da posao počne već oktobra, a plan je da sve bude završeno do kraja ove kalendarske godine”, navodi Petković.

Ukupna vrednost projekta je 113 miliona 569 hiljada dinara, u čemu sa 73 miliona učestvuje grad Niš, a ostatak sufinansira Ministarstvo privrede Republike Srbije.

Foto: wikipedia

Niška tvrđava ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi. Ovde su, počev od 2. veka, svoje tragove ostavljali Rimljani, čiji se car Konstantin rodio u Nišu, preko Slovena koji su 615. godine osvojili Niš, Ugara čiji je kralj Solomon pred kraj 11. veka ukrao mošti Svetog Prokopija, Stefana Nemanje koji je u Tvrđavi neko vreme držao svoju prestonicu krajem 12. veka do Osmanlija koje su je zauzele 1386. godine. Turska tvrđava izgrađena je na ostacima antičkog i srednjevekovnog utvrđenja.

Iako mnogo puta rušena i obnavljana Tvrđava po svom današnjem stanju, spada među najočuvanije utvrde tog tipa u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu. Zaštićena je zakonom maja 1948, a odlukom Skupštine Srbije, aprila 1979. proglašena je za nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com