Kultura

Novo poglavlje za mladog pisca – Nikoli Pantiću nagrada „SLAVIŠA NIKOLIN ŽIVKOVIĆ”

Gradska književna nagrada „Slaviša Nikolin Živković” za najbolji neobjavljeni književni rukopis napisan na srpskom jeziku, koja nastoji da sačuva uspomenu na književnu zaostavštinu niškog pisca čije ime nosi, pripala je piscu Nikoli Pantiću za roman „Na putu do čoveka”. Nagrada je piscu uručena za vikend na Sajmu knjiga od strane Društva književnika i književnih prevodioca. Nakon svečane ceremonije usledilo je predstavljanje nagrađenog romana. 

Stručni žiri ove godine činili su: profesor dr Ivan Cvetanović, doc. dr Velimir Ilić i pesnik Goran Živković Gorki. Tako se prisutnima prvo obratio predsednik Društva književnika i književnih prevodioca Dalibor Popović pop koji je čestitao Pantiću na nagradi, a zatim ustupio reč predsedniku žirija profesoru dr Ivanu Cvetanoviću. Cvetanović je prepričao svoj prvi susret sa mladim autorom nakon što je pročitao njegov roman Na putu do čoveka.

Pitao sam ga da li si ti ovo sam pisao ili ti je neko pomagao i shvatio sam da on sam nije svestan šta je napisao, rekao je Cvetanović.

Dobitnik ovogodišnje nagrade istražuje nekontrolisani napredak veštačke inteligencijemodifikacije ljudskog uma i tela, kao i stvarne posledice koje ovakav razvoj može doneti. Ono što je, kako objašnjava Cvetanović, tako posebno kod ovog romana jeste Nikolin splet distopijskog i utopijskog, ta spoznaja da napušten čovek pokušava da se vrati čoveku.

Ko od nas ne misli da život treba da nam se vrati? Mislim da se svi slažemo da smo prepušteni jednoj bujici vremena, jednom postmodernom vremenu koje više nije ni postmoderno. Nikola ovaj svet gleda iznutra, zaključio je Cvetanović.

On objašnjava da u ovom svetu nema vremena, tuge i boli, čovek sam putem implanta upravlja vremenompotrebama i emocijama. Kako zaključuje, pisac ovom knjigom poručuje čitaocima da neće završiti u paklu zato što su zgrešili, već zato što se grešni nisu pokajali. Samo oslobođen i pred životom svestan čovek uistinu može živeti. Za kraj svog izlaganja, Cvetanović je prisutnima pročitao citat iz knjige:

Što je čovek duhovno više mrtav, to se više plaši prirodne smrti. Ima nečeg romantičnog u součavanju sa sopstvenom konačnošću, neosporiva je činjenica da naša svest nije dizajnirana da egzistira beskonačno. Beskonačno biće ne može biti slobodno, limitirano je svojom beskrajnošću.

Prisutnima se zatim obratio i autor romana, Nikola Pantić. Ovogodišnji dobitnik gradske književne nagrade debituje sa svojim prvencem u žanru romana. Ova nagrada, priznaje, predstavlja značajan podsticaj za njegov dalji književni rad, iako nije bio zasigurno rešen da nastavi sa pisanjem.

Knjiga zaista jeste o nekom manjku bogatstva unutrašnjeg života, koji svi u nekom periodu imamo i pokušavamo da je zadovoljimo zabavom ili telesnim potrebama. Idemo širim putem koji vodi u propast, a ne onim uskim, Isusovim, koji vodi u život, objasnio je autor i time zaključio svoje obraćanje publici, još jednom im se srdačno zahvalivši.

Nakon predstavljanja knjige Na putu do čoveka, obratio se i Aleksandar Kostadinović, koji je približio prisutinima rad i angažman Društva književnika i književnih prevodioca iz Niša.

Piše: Kristina Milojević
SDL-STUDENTSKI DNEVNI LIST

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com