Društvo

Novinar godišnjice pobede nad karcinom proslavlja trčeći polumaratone i maratone

Novinar i voditelj Banker radija iz Niša Vladimir Stanojević istrčao je nedavno beogradski maraton i tako obeležio desetogodišnjicu uspešne borbe sa karcinomom.

Stanojević je, kada su mu bile 34 godine oboleo od raka testisa, a nakon operacije i hemioterapije, vratio se svom poslu. Pet godina od ozdravljenja istrčao je svoj prvi polumaraton, a na desetogodišnjicu od ozdravljenja istrčao je maraton.

Od 2018. godine do sada istrčao je tri polumaratona i dva maratona i sve te trke bile su u Beogradu, otprilike u usto vreme kada je privodio kraju ni malo laku borbu sa opakom bolešću.

Uz fotografije sa polumaratona i maratona Stanojević putem društvenih mreža uvek pošalje i reči podrške ljudima koji se bore od kancera.
„Želim da pokažem ljudima da je rak izlečiv. Da mogu da pobede bolest i vrate se normalnom životu. Od kako sam prvi put progovorio o svojoj bolesti, puno ljudi mi se javilo, pitalo me za savete i zatražilo da sa njim podelim svoje iskustvo. Razumem ih potpuno jer sam i sam bio u toj situaciji“, kazao je Stanojević.

Prema Stanojevićevim rečima njegova borba sa karcinomom počela je početkom 2013. godine, u periodu koji je za njega već bio težak jer je ostao bez posla, pošto je tadašnja Televizija „Zona“ ugašena.

„Mesec dana nakon gubitka posla, saznao sam da sam oboleo od raka testisa. Nisam se osećao loše, ali sam primetio da mi je jedan deo levog testisa nešto tvrđi. Ultrazvučni pregled pokazao je da se radi o kanceru, a to je potvrdila i biopsija“, priseća se Stanojević tih za njega strašnih dana.

Ono što je bilo dobro, dodao je Stanojević, što su dodatni pregledi pokazali da se rak nije proširio na limfne žlezde u preponama i nije metastazirao na plućima, gde se ljudima obolelima kancera testisa metastaze najčešće javljaju.

„Najdužih 45 minuta u mom životu bilo je vreme koje sam proveo čekajući da lekar na Odeljenju radiologije pogleda moj rendgenski snimak pluća. Po glavi su mi se „motale“ crne misli, da mi je došao kraj, razmišljao sam kako ću provesti poslednje dane. Odahnuo sam kad sam čuo da su pluća „čista“, bez metastaza“, kazao je Stanojević.

Prema njegovim rečima, posle operacije i hemioterapije, polako se vraćao „normalnom“ životu i odbio je predlog lekarske komisije da ode u penziju.

„Pronašao sam novi posao, s tim što sam redovno odlazio na kontrole, najpre na dva, tri meseca, posle na šest meseci. Nisam se osećao loše posle operacije, nisam imao nedostatak samopouzdanja. Posle pet godina, lekari su mi rekli da sam izlečen, a još kad sam izlazio iz bolnice posle operacije rekli da ću moći da formiram porodicu, da imam decu“, izjavio je Stanojević.

On je istakao da je uvek voleo da trči i nastavio je da se time bavi nakon što se oporavio od hemioterpaije.

„Počeo sam da trčim sa svojim psom što mi je dodatno ulepšalo rekreaciju. Sada trčim dva, tri puta nedeljno po desetak kilometara, tako se pripremam za trke. Polumaraton mi baš prija, predstavlja mi pravo zadovoljstvo da istrčim 21 kilometar, dok mi je maraton „nenormalno“ duga trka. Nisam siguran da ću istrčati još koji“, rekao je Stanojević.

Kako je kazao, planira da i dalje trči polumaratone, jer je to i prilika da upozna gradove, naročito što se trke organizuju u najlepšim gradskim četvrtima. Do sada je trčao samo u Beogradu, a voleo bi da istrči polumaratone u Sofiji i Atini, kao i polumaratone u Kruševcu i Leskovcu jer je čuo da su vrlo lepi.
Stanović je istakao da, posle uspešne borbe sa karcinomom, svim ljudima preporučuju da se redovno samopregledaju, rade preventivne preglede i obrate se lekarima za pomoć čim primete prve promene na svom telu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com