Moja priča

Novica je dom pretvorio u muzej, a u njemu je i vaza iz perioda “Bonaparte”

Sedamdesettrogodišnji  Novica Jovančić živi u selu Grkinja, a za njegov dom mnogi kažu da više liči na muzej nego na porodično ognjište mada mu na ta toplina ne nedostaje.

Novica je zaljubljenik u stare i retke predmete koji više ne mogu da se nađu, a koje on, brižljivo ih sakupljajući, čuva u svom domu. Na eksponatima koje ima pozavideli bi mu mnogi muzeji, a njegova je želja da sve to pokloni muzeju Zaplanja koji još ne postoji, ali se on, kao i mnogi njegovi istimošljenici nada da će se i to dogoditi jednog dana. Za sada svi koji žele da vide šta se to krije u domu Novice Jovančića moraju njemu u posetu.

Ljubav prema starinama i muzejski vrednim predmetima kod Novice nije tek puka slučajnost. Radni vek proveo je u kulturi i novinarstvu, ali je svaki slobodan trenutak koristio da obilazi buvljake i prikuplja odbačene stvari. Ono što je nekome smeće, za njega predstavlja bogatstvo, ali u duhovnom smislu.

“Nisam trgovac, ja sam zaljubljenik”, kaže Novica. “Ne mogu se setiti kako je i kada sve počelo, ali se s vremenom nakupilo oko pet hiljada predmeta. Pokušao sam na osnovu svog znanja da ih klasifikujem po epohama, ali bi ipak bio potreban ozbiljan rad ljudi koji se bave starinama. Znam pouzdano da imam neke predmete iz doba neolita, a posebno sam ponosan na “grkinjski rog”, fosil star milion godina”, priča Novica.

Foto: Privatna arhiva

Među eksponatima u Novičinoj kući je vaza u ampir stilu. Ponela je naziv “Bonaparta” jer je urađena u stilu koji je bio karakterističan u vreme vladavine francuskog vojskovođe čije je ima ponela.

“U pitanju je ručni rad u pozlati, i mislim da je jedinstven na ovim našim prostorima”, kaže Novica. Kupio ju je na buvljaku u Pančevu i to pre tridestak godina. Voli da kupuje premete koji su na neki način odbačeni jer veruje da ih tako otrže od zaborava i produžava njihov život dajući im i  novu vrednost jer vrede. To su čuvari naše istorije, tradicije i prošlosti.

Očistim ih i nađem im mesto,  a toliko ih već imam da je svaki deo kuće ispunjen do poslednjeg milimetra, ističe Novica.

Trudi se Novica da sačuva i istoriju sela Grkinja. Napisao je nekoliko knjiga o ovom selu za pokolonja koja dolaze. Kaže da je selo nekada bilo poznato po grnčariji, a sabi je dao i zadatak da i te predmete sačuva od zaborava.

“Mislim da Gadžin Han zaslužuje da ima muzej gde bi deo ovih predmeta, barem oni najvredniji i najznačajniji, bio izložen. Moj trud bio bi tako dostupniji. Naravno, ne tražim nikakvu novčanu nadoknadu, jer moju ljubav niko ne može da plati – kaže Novica.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com