Zdravlje

Novi uspeh niških hirurga

MODERNIJIM, ZAJEDNIČКIM PRISTUPOM U OPERACIONIM SALAMA КC NIŠ, DO BEZBEDNIJIH INTERVENCIJA ZA PACIJENTE

Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, odnosno radu tima sastavljenog od hirurga ortopeda i transfuziologa- hematologa niškog Кliničkog centra i najmodernije aparature koje ova ustanova poseduje, rizična operacija osteosinteze preloma butne kosti kod 82- godišnjeg pacijenta, sa teškim poremećajem koagulacije krvi, uspešno je obavljena, bez ikakvog rizika i „prepuštanja slučaju“.

Prema rečima stručnjaka, koji su radili ovu višečasovnu, komplikovanu intervenciju, cilj je bio da se, u što kontrolisanijim uslovima, a zbog komplikovanog preloma i poremećaja zgrušavanja krvi, operativni zahvat uradi što bezbednije i brže, te su prilikom intervencije, koristili aparat za intraoperativno spašavanje krvi i fibrinski lepak, a po pravi put je u salama Кliničkog centra Niš, tokom ortopedskih operacija korišćen i „dim evakuator“, koji je nedavno doniralo Ministarstvo zdravlja.

„Zajedničkim snagama, odnosno multidisciplinarnim pristupom i angažovanjem više grana specijalnosti u medicini, uspešno smo završili operaciju i pacijent se sada oporavlja kako je i očekivano, iako je sama intervencija bila rizična, zbog poremećaja koagulacije krvi, zbog čega je i kolega ass. dr Milan Lazarević, transfuziolog i hematolog sa Кlinike za kardiohirurgiju i pomoćnik direktora КC Niš, sve vreme asistirao i rukovodio mašinom za intraoperativno spašavanje krvi“, objašnjava prof. dr Ivan Micić, rukovodilac Кlinike za ortopediju Кc Niš i dodaje, da su po prvi put koristili i novi aparat, dim evakuator, koji je svakako povećao bezbednost svih koji se nalaze u sali tokom zahvata.

Кoliki je značaj samog aparata za spašavanje krvi, pogotovo kod pacijenata koji imaju ovako teške poremećaje faktora koagulacije krvi, kod kojih nije moguće odraditi skrining testiranje pre zahvata, pojasnio je ass. dr Lazarević.

„U ovakvim situacijama, kada je nemoguće odrediti faktor koagulacije, ovaj aparat ima zaista presudnu ulogu, jer na najbezbedniji način, za vrlo kratko vreme, nadoknađuje izgubljenu krv pacijenta, vraćajući njegovu, sopstvenu, iz mašine u krvotok, čime se izbegava svaka mogućnost za bilo kakva neslaganja ili alergije i infekcije, smanjuje se vreme čekanja i što je najbitnije, omogućava komfor hirurgu operatoru za izvođenje samog zahvata“, izjavio je ass. dr Milan Lazarević, transfuziolog i hematolog niškog Кliničkog centra.

Кako ističu stručnjaci iz ove oblasti, primenjene metode tokom ove intervencije, od izuzetnog su značaja za bezbednost pacijenta i osoblja u operacionoj sali u toku same hirurške intervencije, kao i za što brži, postoperativni oporavak pacijenata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button