Društvo

Nišlija novi umetnički direktor “Martovskog festivala”

Dejan Dabić, filmski kritičar, selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra izabran je za novog umetničkog direktora beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će narednog meseca biti održan u Beogradu.

Dabića je za ovu funkciju izabrala Skupština grada Beograda, i ovo je prvi put od raspada Jugoslavije da je umetnički direktor neko van Beograda.

Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 25-29. marta u Domu omladine u Beogradu. Reč je o jednoj od najstarijih filmskih manifestacija u Evropi i svetu sa ozbiljnim uporištem u tradiciji dugoj 67 godina.

Selekcija filmova nije završena jer još traje prijavljivanje. Malo je mogućnosti da suštinski utičemo na trenutni koncept festivala ali očekujemo bogat filmski program. Dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni, animirani film i video art, neke su od nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija, kao i kratki igrani film, za koju postoji i međunarodna selekcija. Imaćemo i premijere u okviru netakmičarskih programa Regionalna panorama i Svetska panorama, masterklase, radionice i tribine, goste iz regiona i sveta. O detaljima uskoro, na prvom zvaničnoj konferenciji za novinare”, rekao je Dabić.

Zvanični logo Festivala

Martovski festival uživa veliku popularnost a o njegovom značaju svedoče i godine trajanja i imena autora, učesnika festivala.

Sve što je vredelo u nekadašnjem jugoslovenskom i sadašnjem srpskom filmu, prošlo je kroz ovaj festival, uvažavani su čak i autori čiji filmovi nisu ušli u takmičarski program (kroz informativnu sekciju i Salon odbijenih); Niko, baš niko iz regiona nije pitao: “Кoji Martovski festival?“ kada smo ih pozivali da nam daju filmove ili budu gosti našeg festivala“, istakao je novi umetnički direktor Festivala.

Prijavljivanje traje do 20. februara isključivo preko sajta www.martovski.rs Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za međunarodni kratki igrani film.

Kompletan program popularnog “Martovskog festivala” biće poznat posle 15. marta.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda, a pokrovitelji Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Filmski centar Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com