EkonomijaPolitika

Novi tableti i softver za efikasniji rad Skupštine grada Niša

Elektronsko brojanje glasova i elektronska lista prijavljenih za diskusije samo su neke od koristi koje će Skupština grada Niša imati od novog sftvera i 78 novih tableta koji su dobijeni kao poklon od Vlade Švajcarske i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) 78 tablet računara i softver za e-parlament.

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković je rekao da je vredna donacija stigla u Niš u okviru projekta “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu parlamenta” čija je vrednost preko 130.000 dolara.

Rajković je istakao da će nova e-uprava unaprediti efikasnost i transparentnost rada Skupštine grada, što će za rezultat imati i veće povrenje gradjana u rad te institucije.

Foto: B. Lj.

“Novi sfotver će omogućiti da u svakom trenuktu bude poznat broj prisutnih odbornika, njihovi glasovi će biti elektronski brojani, a elektronski će biti vodjena lista odbornika koji žele da se jave za reč. Time će biti skraćeno vreme trajanja skupštinskih sednica”, izjavio je Rajković na konferenciji za medije.

Rajković je podsetio da odbornici Skupštine grada Niša već dve godine imaju pristup dokumentima u elektronskoj formi što predstavlja uštedu u štampanju materijala od preko dva miliona dinara godišnje.

Foto: B. Lj.

“Stari tableti ostaju, ali oni ne mogu da podrže rad novog softvera. Niš je prvi grad koji je dobio softver uradjen u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine”, naglasio je Rajković.

On je istakao da će u naredne dve nedelje Skupštinska sala biti opremljena monitoring ekranima i računarima za predsedavajuće, a sredstva za tu namenu obezbediće grad Niš.

“Razmišljamo da u budućnosti budu direktni prenosi skupšinskih zasedanja. Taj kanal bi imao i arhivu tako da bi svi zainteresovani mogli da pogledaju bilo koje skupštinsko zasedanje”, izjavio je Rajković.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap istakla je da e-parlament garantuje transparentnost i odgovornost rada parlamenta.

“Softver koji je Niš dobio omogućava emitovanje video i audio zapisa i jednostavnu pretregu dokumentacije o radu parlamenta”, rekla je Pikap.

Ona je kazala da je UNDP dobio zahteve 30 gradova u Srbiji za izgradu novih softvera, prilagodjenih radu lokalnih skupština.

Foto: B. Lj.

Sašan Miler rukovodilac sektora švajcarske Agencije za razvoj i saradnju rekla je ovom prilikom da je Švajcarska posebno posvećena podržavanju lokalnih demokratskih institucija s obzirom na svoju dugogodišnje iskustvo sa decentralizovanom upravom.

“Od svih lokalnih institucija mislimo da lokalni parlamenti imaju poseban legitimitet zato što za njih gradjani direktno glasaju i zato što oni direktno predstavljaju gradjane. Uvodjenje digitalizacije unaprediće rad lokalne skupštine i njenu efikasnost, smanjiće troškove i omogućiće gradjanima bolje prate rad lokalne samouprave”, izjavila je Miler.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com