Obrazovanje

NOVI SMER U ETŠ „NIKOLA TESLA“- elektrotehničar obnovljivih izvora energije

Od iduće školske godine učenici koji upisuju Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Nišu moći će znanja da stiču i na novom obrazovnom profilu – elektrotehničar obnovljivih izvora energije, saznajemo od direktora ove škole Nebojše Sokolovića.

 

„To je obrazovni profil koji će dati sve stručne kompetencije učenicima i koji će moći da se izvodi i u dualnom sistemu. Čekamo društveno odgovorna preduzeća gde bi učenici mogli da odlaze na praksu. Svi su nekim svojim strateškim planovima predvideli na svojim krovovima solarne ćelije. To će krenuti u ekspanziju kao što je to bilo sa klima uređajima koji su u nekoliko godina instalirani u svim kućama i na svim zgradama. Kada krenu solarni paneli, a krenuće jer su već određene subvencije, biće potreban neko sa sertifikatom da to radi. Mi smo kao škola koja se time bavi već godinama odlučili da krenemo i sa tim obrazovnim profilom“, kaže Nebojša Sokolović.

Dodaje da je škola već jednom nogom zakoračila ka ovoj novini jer godinama unazad organizuju akciju Dani sunca, a mnogi od predmeta koji će se izučavati na ovom već se izučavaju u okviru drugih obrazovnih profila.

 „Sada je ovo specijalizovani obrazovni profil i pozivam učenike da se upišu. Kada budu kompanije tražile stručna lica koja će održavati te sisteme tražiće osobe koje imaju više znanja o tome i više kompentencija“, dodaje Sokolović.

Tema zaštite životne sredine i održive energije nikada nije bila aktuelnija nego sada o čemu svedoće mnogobrojni projekti ali i pomoć države da se obnovljiva energija iskoristi. U tom smislu i ETŠ „Nikola Tesla“ u neku ruku postaje društveno odgovorna škola koja će odgovoriti novim zahtevima

Digitalna škola je još jedno obeležje Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu.

 „Godinu dana se nalazimo u ovom projektu Ministarstva prosvete. U tom projektu je samo 100 škola iz pet evropksih zemalja moglo da dođe do mehanizama za dokazivanje digitalnih kapaciteta. To su alati koje smo mi razvijali zajedno sa ostalim školama koji dokazuju da mi kao škola imamo kapacitete i dobijamo oznake kojima se vrednujemo kao škola. Tu se vrednuje primena digitalne platforme, komunikacije, računarska mreža. U okviru digitalne škole morali smo da pokažemo i dokažemo kako se usavršavaju nastavnici, a mislim da su se oni umorili od tolikog usavršavanja, ali nam je sve to sada jako puno pomoglo tokom pandemije kada se dobar deo posla u školi pored nastave odvijao onlajn“, ističe direktor Nebojša Sokolović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com