Ekonomija

Novi sistem za uštedu energije

Uvođenje informacionog sistema za energetski menadžment postavio je grad Niš na lidersku poziciju. Ovaj sistem pruža jasniju sliku potrošnje energenata u pojedinim javnim objektima, čije račune indirektno ili direktno plaća grad. U proseku se za te namene potroši skoro 10 odsto budžeta.

Ovo je rečeno na prezentaciji Energetskog bilansa grada Niša za 2017. godinu, kojoj su pored predstavnika grada, prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike RS i Programa UN.

Prošle godine, administrativne zgrade, škole, ustanove kulture i sporta u Nišu, potrošile su 6,2 posto energije manje u odnosu na 2016. godinu. To su inače veliki potrošači, često zbog toga što su energetski neefikasne, ali i zbog neracionalne potrošnje. Situacija je danas malo bolja i ima trend poboljšanja“, kaže gradski energetski menadžer Branko Andrejević.

U Projekte koje Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi zajedno sa programom Ujedinjenih nacija UNDP, u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije, plan je da se u narednih pet godina, potrošnja energije, svake godine smanji za po 1 odsto. Postavljanje termoizolacije, zamena stolarije, korišćenje kvalitetnijih energenata, neki su od načina manje potrošnje. Sredstva državnog budžetskog fonda, kojima je do sada fiansirano 39 projekta su skromna i iznose million 200 hiljada evra.

Zbog toga smo od prošle godine intenzivno krenuli da nabavljamo sredstva, što kod našeg Ministarstva finansija, što je teži put, i od strane Evropske unije što je nešto lakše. Oni su izrazili spremnost da nam pomogne u osnivanju, ne više budžetskog, nego jednog revolving fonda koji će, ne samo da ulaže u javni sektor, već da, davanjem nepovratnih sredstava, pomogne i privatnom sektoru”, navodi Miloš Banjac pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

Grad Niš je do sada više puta aplicirao kod Kancelarije za javna ulaganja. Na taj način dobijena su sredstva neophodna da se poboljša energetska efikasnost pojedinih javnih objekata.

U projekat su ušle Gimnazija “Svetozar Marković” i “Voždova” škola. Reč je o 90 miliona dinara ukupnih sredstava koja će biti upotrebljena za rekonstrukciju obe škole-zamenu stolarije i ostale radove kojima će se energetska efikasnost podići na viši nivo”, ističe Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša.

Program Ujedinjenih Nacija za razvoj, pružio je tehničku pomoć Ministarstvu rudarstva i energetike u sprovođenju Zakona o efikasnom korišćenju energije u javnom sektoru i lokalnim samoupravama.

Program UN je pružio podršku u smislu obuke krajnjih korisnika u tim objektima da unose podatke u sistem i te podatke analiziraju. U decembru prošle godine obučeno je 90 polaznika, kojima smo tek sada uručili sertifikate o završenoj obuci. Oni su do sada vredno radili te tako smo došli u fazu da je grad pripremio energetski bilans za 2017. godinu. Niš je najveći grad koji je u ovom sistemu i nadamo se da će ostalima ubuduće predstavljati primer kako treba”, kaže Maja Matejić, predstavnik UNDP.

Državni Budžetski Fond, za poboljšanje enrgetske efikasnosti u lokalnim samoupravama obezbeđuje do 70 odsto bespovratnih sredstava po projektu. Niš je do sada konkurisao  dva puta, ali mu, kao razvijenoj lokalnoj zajednici, sredstva iz tog izvora nisu odobrena. Očekuje se da će prilikom novog, trećeg konkursa, ovakva statistika, ipak, biti promenjena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com