Društvo

Novi sistem upozorenja: Građani će dobijati SMS poruke u slučaju nevremena

Poruka će sastojati od sasvim kratkih, preciznih informacije kakva se vrsta pojave očekuje, o području i vremenu kada se očekuje.

U saradnji sa MUP-om, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uvodi sistem za upozoravanje od nevremena kojim će obaveštavati građane na tačno određenom geografskom položaju o rizičnim vremenskim uslovima, a prema proceni Sektora za vanredne situacije.
„Nakon toga i link gde se mogu naći detalji, saveti, upozorenja kako se mogu građani ponašati. Dakle, kratko, jasno, brzo, precizno i to je osnovna ideja ovog sistema“, priča Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ-a za Blic.
Sistem će po načinu alarmiranja biti sličan sistemu „Pronađi me“, napominju u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija. Ipak, za razliku od „Pronađi me“, pružaoci medijskih usluga neće imati obavezu da ponavljaju hitne informacije, već da prilagode izveštavanje.

Projekat je podeljen u dve faze, od kojih je prva blizu kraja, te se uspostava sistema očekuje najkasnije do kraja godine.

Za 2025. godinu planirano je da se dodatno uspostavi još jedan kanal za hitno upozoravanje javnosti putem CBS sistema, a koji će imati i zvučnu podršku i uspeti da pokrije i strane državljane koji su se zatekli na našoj teritoriji pogođenoj vanrednom situacijom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com