DruštvoSport

Novi sistem finansiranja paraolimpijskog sporta u Nišu

U Gradskoj kući organizovan je prijem za predstavnike Paraolimpijskog komiteta Srbije. Na sastanku je bilo reči o novom sistemu finansiranja paraolimpijskog sporta u Nišu.

Sastanku su prisustvovali predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zorana Mićovića, trener Vladan Živković i Andrej Radulović.

Kao dečak Andrej Radulović se aktivno bavio sportom, prvo karateom, zatim aikidom, više je vozio bicikl nego išao peške. Leta 2018. godine odlazi na more u Crnu Goru sa drugom i njegovom porodicom, gde u povratku doživljavaju tešku saobraćajnu nesreću i tada kreće borba za Andrejev život. Andrej trenutno trenira u Stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom „Nais“ u Stonoteniskom domu, sa još 20-ak aktivnih igrača i još 13 registrovanih.

„Sport mi je pomogao da prebrodim mnogo toga tako da se sada borim i treniram stoni tenis. Najveći uspeh za sada mi je da sam dobio nacionalnu kategoriju tako da mogu da učestvujem na svim međunarodnim i bodovnim turnirima, gde se skupljaju bodovi za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre“, rekao je Andrej.

Porodica i prijatelji su mu najveća podrška, a najviše su ponosni na njega što je pronašao nešto čemu može da se posveti.

„Andrej je veliki srpski talenat. Stoni tenis, ali i atletika, košarka u kolicima i golbal su sportovi koje bi ovaj grad trebalo da nosi. Andrejev slučaj govori da svi mi treba da se ugledamo na te ljude koji su prevazišli i svoje povrede, počeli da treniraju i osvajaju medalje i prave rezultate“, kazao je predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, Zoran Mićović.

Trener Stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom „Nais“ Vladan Živković  navodi da u Stonoteniskom
domu trenira 20-ak aktivnih igrača i još 13 registrovanih.

Prema Živkovićevim rečima, pomenuti klub ima velike ambicije, a naš Grad ima jako dobru priliku da paraolimpijac iz Niša osvoji medalju na Igrama u Parizu 2024. godine, uz adekvatnu podršku lokalne samouprave.

„Kroz razgovor sa Paraolimpijskim komitetom smo postigli dogovor da kada bi sportisti pripadali posebnom savezu, koji bi okupljao isključivo osobe sa invaliditetom koje se bave sportom, onda bi Grad mogao lakše da ih finansira. Napravili smo plan kako ćemo do naredne godine, a do kraja godine Grad će pomoći na maksimalan mogući način, da li kroz prevoz, kupovinu karata ili na bilo koji drugi način da omogući našim paraolimpijcima da učestvuju u na takmičenjima u zemlji i inostranstvu“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com