Region

Novi prostorni plan: Bez MHE do 2035. godine na Staroj planini!

Grad Pirot je sačinio Nacrt novog prostornog plana koji ne predviđa izgradnju mini hidro-elektrana na teritoriji Parka prirode i turističke regije Stara planina.

Novi prostorni plan je rezultat trogodišnje borbe meštana brojnih staroplaninskih sela kojima su protesti, blokade puteva, sukobi sa investitorima, bili, čini se, jedini način da stanu na put izgradnji MHE, jer je gradska vlast dugo ignorisala ovaj problem.

Ukoliko Nacrt prostornog plana bude usvojen, čemu se najviše nadaju u udruženju “Odbranimo reke Stare planine”, to bi značilo da se do 2035. godine na Staroj planini mini-hidroelektrane neće graditi.

Foto: Printscreen TVBA

“Izbačene su sve mini hidro-elektrane sa područja Parka prirode i turističke regije Stara planina. Ostale su, kao jedine potencijalne za MHE, lokacije na reci Nišavi nizvodno od petlje Pirot-Zapad do izlaska reke Nišave sa teritorije grada Pirota, uz obavezu izrade plana detaljne regulacije za bilo koju MHE na tom potezu”, potvrdio je Slaviša Tošić, odgovorni projektant JP za planiranje i izgradnju grada Pirota.

U udruženju “Odbranimo reke Stare planine” kažu da je ovo njihov veliki uspeh jer su odgovorne naveli da razmišljaju o štetnosti izgradnje MHE u zaštićenom području i što na teritoriji grada Pirota, uprkos pritiscima, ni na jednoj od 58 raspoloživih lokacija investitori nisu uspeli da izgrade nijednu mini-hidroelektranu.

“Načelno smo zadovoljni jer smo odbranili reke Stare planine, ali doza zabrinutosti postoji jer je ostavljena mogućnost izgradnje MHE na reci Nišavi nizvodno od Pirota. Iz tog razloga naša borba ne prestaje. Pratićemo svaki pokušaj gradnje elektrana i na Nišavi, konsultovaćemo stručnjake i videćemo šta nam valja činiti, jer to bi zaista moglo da donese veliku ekološku štetu”, kaže Dragan Jonić iz udruženja “Odbranimo reke Stare planine”.

 

Foto: Printscreen TVBA

Borba za čiste reke i protiv derivacionih mini-hidroelektrana, kažu u ovom udruženju, nastavlja se na teritoriji cele Srbije.

Građani Pirota do 28. jula imaju priliku da se upoznaju sa svim detaljima novog plana, da upute primedbe i predloge o kojima će Komisija za planove razmatrati 10. avgusta. Nacrt planskog dokumenta se zatim šalje komisiji resornog ministarstva i uz njihovu saglasnost, o novom prostornom planu odlučivaće odbornici grada Pirota.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com