Obrazovanje

Novi prostor i oprema za studente Elektronskog fakulteta u Nišu vrednosti pet miliona dinara

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev, gradski većnik Vladislav Marjanović i dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Mančić prisustvovali su danas svečanom otvaranju coworking zone-prostora za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Kompanija NIS prethodno je podržala nabavku vredne računarske opreme koja će doprineti da profesori i studenti Elektronskog fakulteta u Nišu imaju još bolje uslove za rad.

Cilj saradnje stručnjaka iz NIS-a i profesora i studenata sa fakulteta je razmena znanja i ekspertize i povezivanje biznis sektora sa akademskom zajednicom kako bi se realizovali zajednički projekti i stvorili novi „proizvodi“ na savremenom tržištu na obostranu korist.

Šarčević je tom prilikom zahvalio kompaniji NIS jer je ostala konzistentna u onome što radi, a to je podrška mladima, bilo da je reč o studentima ili đacima.

On je podsetio da je reč o kompaniji koja je do sada uložila više od 3,8 milijardi dinara u društveno odgovorne projekte i dodao da je NIS prva kompanija u Srbiji koja je dobila Svetosavsku nagradu.

Zato je posebno značajno što kompanije kao što je NIS daju podršku našim obrazovnim i naučnim institucijama. Raduje što NIS sada razvija saradnju sa Elektronskim fakultetom u Nišu, jednim od najboljih fakulteta ne samo u Srbiji, već i šire. Poverenje mladih ljudi u ovu ustanovu je veliko i vidim veliku perspektivu za dalju saradnju NIS-a i Elektronskog fakulteta, istakao je Šarčević.

Tjurdenjev je izrazio uverenje da će studenti i profesori u TechEngine zoni otvoriti mnoge naučne prostore.

Mladi naučnici će učestvovati u konkretnim projektima naše kompanije. Tako će dobiti iskustvo korporativne prakse i razumeti realnu primenu znanja u poslovnim procesima. Sa druge strane, NIS će dobiti svež, inovativni pristup generacija kojima pripada budućnost. To je veoma važno i u procesu digitalizacije, jednom od naših najvažnijih ciljeva. U poslovnom svetu ovo se zove „win-win“ kombinacija. Možemo reći i „najbolja moguća saradnja“ ili, još jednostavnije – budućnost na delu, naveo je Tjurdenjev.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Mančić ukazao je na to da su povezivanje i saradnja nauke i obrazovanja sa privredom od izuzetnog značaja.

Mančić je napomenuo da Elektronski fakultet, kao jedna od vodećih obrazovnih i naučnih institucija u ovom regionu, prati potrebe privrede i ekonomije u našoj zemlji, ali i u svetu.

Nastojimo, takođe, da ostvarimo saradnju sa najvećim svetskim i regionalnim kompanijama, a sve u cilju pružanja praktično primenljivog znanja svojim studentima i stvaranjem kadra za kojim postoji potreba, pre svega u zemlji, dodao je Mančić.

On je istakao da na taj način NIS želi da doprinese da mladi stručnjaci ostanu u Srbiji, da pruži podršku domaćem obrazovanju kroz dobru saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji.

Krajem 2019. godine NIS i Elektronski fakultet su potpisali Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, na osnovu koga su fakultetu donirana sredstva za nabavku računarske opreme.

Predviđena namena doniranih radnih stanica je obučavanje studenata iz oblasti mašinskog učenja, koje zahteva izuzetno velike lokalne računarske resurse i veliku količinu podataka.

Ovaj prostor će se koristiti i za realizaciju radionica, predavanja i vebinara.

Ukupna sredstva koja je NIS donirao fakultetu za opremanje i adaptaciju prostora iznose oko pet miliona dinara.

Saradnju sa vodećim fakultetima u oblasti digitalizacije NIS je započeo 2019. godine sa Elektronskim fakultetom u Nišu, a nastavio ove godine uspostavljanjem saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, kao i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com