Ekonomija

Novi poziv projekta „Znanjem do posla“ za poslodavce koji traže mlade radnike

Kompanije kojima su potrebni kvalifikovani radnici dobile su novu šansu da od 20. aprila prijavom na otvoreni poziv za poslodavce „Zaposleni po meri vašeg biznisa“ pronađu mlade ljude spremne da se obuče za kom dođu do posla. To je četvrti po redu poziv kojim projekat „Znanjem do posla“ (Education to Employment – E2E), kao partnerstvo Vlada – Švajcarske i Srbije, spaja dobre poslodavce i mlade radnike.

 

“Dosadašnji rezultati pokazuju da smo pronašli uspešan model podrške obema stranama na tržištu rada. Prilagodili smo i primenili švajcarski recept u srpskom sistemu. Od 2016. godine do sada obuke na radnom mestu kroz 127 projekata prošlo је 1.678 mladih, a više od 77 odsto mladih se odmah zaposlilo. U obukama su učestvovale 132 kompanije i 30 partnera iz javnog sektora i civilnog društva”, rekao je Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla“.

Osmogodišnji švajcarsko-srpski projekat „Znanjem do posla“ nastao je u želji da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih u Srbiji na osnovu potreba tržišta.

 

Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla“.

“Zajednički na tome radimo sa relevantnim ministarstvima i institucijama, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama. Želimo da utičemo na modernizaciju zapošljavanja mladih, da učenjem kroz rad steknu veštine koje se traže na tržištu rada. Učenjem kroz rad, mladi stiču neophodna znanja i veštine koje će im pomoći da brže i lakše dođu do zaposlenja”, istakao je Štrajt.

Da su mladi u Srbiji spremni da uče i čak menjaju profesiju pokazuje i primer Marije Nešić, pedagoga po obrazovanju, koja se obučava za zavarivača u kompaniji DMV iz Niša. Posao zavarivača na vrhu je liste deficitarnih zanimanja u Srbiji i za one koji imaju ovaj zanat u rukama važi da mogu da biraju posao.

“Od malena, čini mi se, želim da naučim ovaj posao, ali niko nikada nije imao vremena da mi pokaže. A onda…videla sam konkurs za program „Znanjem do posla“, odlučila sam da se prijavim i evo me. Ispunila mi se želja i godinu sam počela sa upoznavanjem nove, praktične veštine. Posao je zanimljiv. Veoma liči na vez, ili na heklanje, s tim što ima varnica…a ja se varnica na plašim”, rekla je Marija.

Kroz konkurs „Zaposleni po meri vašeg biznisa“ E2E poziva kompanije koje žele da obuče nezaposlene mlade ljude. Omogućeno je osposobljavanje preko Platforme za obuke na radnom mestu i pomoć u izboru, obukama i zapošljavanju novih radnika. Obuke su namenjene onima koji traže posao, sa posebnim naglaskom na mlade do 30 godina, ali ne isključujući ni druge potencijalne učesnike, naročito iz teško zapošlјivih grupa.

Programi obuke na radnom mestu biće organizovani u Nišavskom, Pirotskom, Mačvanskom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Podunavskom, Moravičkom, Raškom, Šumadijskom, Pomoravskom, Rasinskom, i Zaječarskom okrugu. Za ovaj poziv opredeljeno je 75 miliona dinara. Budžet za obuku biće rezultat zajedničkog finansiranja, gde poslodavci preduzetnici, mikro i male kompanije učestvuju sa minimum 30 odsto ukupnog budžeta, a kompanije srednje veličine i velike sa minimum 50 odsto ukupnog budžeta za obuku.

Više detalja o pozivu može se naći na linku https://znanjemdoposla.rs/.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com