Zdravlje

Novi podaci o gripu u Nišu u četvrtak?

Podaci o broju obolelih, hospitalizovanih i preminulih lica u zdravstvenim ustanovama u Nišu ne mogu se dobiti od minulog vikenda, a u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ najavili su da će izveštaj sa aktuelnim podacima objaviti u četvrtak 14. februara.

„Populacioni nadzor na tеritоriјi Rеpubliке Srbiје sprovodi se po preporuci Svetske zdravstvene organizacije. Sve prijave koje ovih dana stiću se evidentiraju i presek će biti objavljen u četvrtak“, kazali su nadležni u Institutu „Batut“.

Ta ustanova poslednji put je broj obolelih objavila objavila 8. februara i prema tom izveštaju od gripa je u Srbiji obolelo skoro 85.000 osoba.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio da se može očekivati da broj obolelih i dalje raste, naročito nakon što deca posle zimskog raspusta krenu ponovo u škole i vrtiće.

Prema njegovim rečima broj obolelih verovatno će rasti sve do kraja februara.

„Građanima, posebno deci preporučuje se da u ishrani koriste što više svežeg voća i povrća. U slučaju pojave povišene temperature obavezno je da dete ostane kod kuće, a da zaposleni ne rade. Grip mora da se odmiruje, to posebno važi za mlade ljude koji su spremni da i tada budu, uprkos povišenoj temperaturi i malaksalosti. U slučaju otežanog disanja oboleli moraju da se odmah jave Klinici za infektivne bolesti“, istakao je Tiodorović.

U Nišu je do nedelje preminulo šest osoba, za vikend se na bolničkom lečenju nalazilo više od trideset odraslih osoba i osmoro dece.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close