Društvo

Novi konkursi za projekte u okviru programa Erazumus plus

Obrazovne ustanove, nevladine i sportske organizacije zainteresovane za formalno i neformalno obrazovanje svojih studenata i zaposlenih u inostrastvu, kao i za stručno usavršavanje mogu da se prijave na nove konkurse koje je raspisao Erazmus plus program.

Upravitelj Fondacije “Tempus” Marija Filipović Ožegović istakla je na Erazmus plus informativnom danu u Nišu da su konkursi u toku i da je rok za prijavu projekata za mobilnost 5. februar, dok se konkurs za projekte strateških partnerstava završava se u martu, a konkurs za projekte za sport u aprilu.

Ona je pozvala škole, fakultete i sve druge obrazovne ustanove, kao i nevladine i sportske organizacije da se informišu i prijave za učešće u programu Erazmus plus.

Filipović Ožegović je podsetila da je naša zemlja ove godine postala punopravni član Erazmus plus programa, tako da može potpuno ravnopravno sa zemljama članicama Evropske unije da učestvuje u svim delovima programa – obrazovanju, obuci, radu sa mladima i sportu.

Foto: B. Lj.

“Samo za 2019. godinu mi smo povukli preko 20 miliona evra kroz projekte u kojima učestvuju sve vrste organizacija, obrazovne, omladinske i sportske. Zahvaljujući tim projektima više od 4.500 mladih, ali i nastavnika i profesora imaće priliku da tokom 2020. i 2021. godine provedu određeni period u inostranstvu, na razmeni i stručnom usavršavanju”, izjavila je Filipović Ožegović.

Ona je dodala da će, zahvaljujući takođe programu Erazmus plus, više od 1.000 mladih iz čitavog sveta, ne samo iz zemalja Evropske unije, doći će u našu zemlju da ovde nešto nauče i provedu semestar ili dva.

“Određeni deo sredstava dobijenih kroz Erazmus program biće iskorišćen za razvijanje novih studijskih programa, za razvijanje oglednih profila u školama i za inoviranje različitih dobrih praksi. Možemo da očekujemo da to budu zaista pozitivni efekti po naš obrazovni sistem”, kazala je Filipović Ožegović.

Dodala je i da Srbija godišnje plaća učešće u Erazmus projektu oko osam miliona evra, jer nije država članica Evropske unije i ne plaća godišnja izdvajanja za budžet EU.

Prema podacima Fondacije “Tempus”, od 2014. godine i početka Erazmus plus projekta, obrazovne institucije i omladinske organizacije iz Srbije bile su koordinatori ili partneri na projektima ukupne vrednosti preko 83 miliona evra. Od tada do danas, više od 7.600 lica iz obrazovnih institucija, organizacija i institucija koje se bave mladima i nevladinih organizacija bilo je na međunarodnim razmenama u zemljama članicama Erazmus plus.

Erazmus plus program Evropske unije finansira projekte iz oblasti obrazovanja mladih i sporta. Ukupna sredstva namenjena Erazmus programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je od 2014. do 2020. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com