Društvo

Novi izgled Svetinikolske česme

Svetinikolska česma kod Crkve Svetog Nikole dobila je novi izgled zahvaljujući Društvu za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule „Sokak“ koji su skromnim sredstvima uspeli da česmi koju su sagradili još Turci vrate stari ili daju novi sjaj. I tako je česma koju Nišlije znaju iz pesme „Fatiše kolo niške devojke“ koju je otpevao Ljubiša Cvetković Robi postala ponovo omiljeno mesto okupljanja Palilulaca, a da li će niške devojke da „fate“ kolo ostaje da se vidi. Tek česma je tu za sve građane koji žele da predahnu od svakodnevice, podsete se starog Niša i uživaju pored česme koja je na ovaj način otrgnuta od zaborava.

„Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule „Sokak“ došlo je ideju da česmu pored koje su mnogi od nas odrasli revitalizujemo“, kaže Bratislav Vučković, predsednik ovog Društva. „Uložili smo malo para, ali je tu bila velika podrška naših prijatelja. Postavili smo behaton ploče oko česme, žardinjere sa  zasadom cveća, a tu su i klupe na kojima građani mogu da odmore. Napravili smo jedan prijatan kutak za  komšije“.

Ali ne samo za komšije, dodaje Vučković.

Foto: V. P.

„Ulica u kojoj se česma nalazi je prolazna i mnogi stanari koji žive u Mokranjčevoj ulici prema Goričkom kraju svakog dana prolaze pored česme i koriste Svetinikolske stepemice da dođu do svojih kuća ili od kuća odu na posao. Poslednjih dana sednu na tek postavljene klupice, malo se osveže i nastave dalje. To je znak da smo uradili dobru stvar i da je ideja koju smo realizovali dala dobre rezultate na opšte zadovoljstvo onih za koje smo to i uradili, građana“, kaže Vučković.

Koliko je stara Svetinikolska česma niko pouzdano ne zna, ali u Društu kažu da su poslednji koji su nešto radili oko nje bili Turci, a sada članovi Društva.

Foto: V.P.

„Sada smo pokrenuli inicijativu da Zavod za zaštitu zdravlja izvrši analizu vode budući da je to prirodna voda i nije iz vodovoda pa bi smo voleli da znamo da li je za piće ili ne, ali u svakom slučaju za osveženje jeste pa tu svako može da umije i osveži“, dodaje Vučković.

A kada se radi o novim idejama njih uvek ima na pretek.

„Želja nam je  revitalizujemo i čuveno bure na Palilulskoj rampi. U saradnji sa JKP „Mediana“ staro bure smo uklonili pre nekoliko dana i Društvo je, opet uz pomoć prijatelja, obezbedilo drugo bure koje se sada pravo i očekujemo da na desetogodišnju postavljanja te česme istu vratimo Palilulcima. Ona će imati malo modifikovan oblik“.

A vrlo brzo česma u obliku bureta naći će se na Palilulskoj rampi. Koliko već za desetak dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com