Društvo

NOVI IZGLED KAZANDŽIJSKOG: Galija ostaje bez nadstrešnice?

Kafana Galija, jedna od najstarijih u Nišu ostaje bez nadstrešnice na strani iz Kopitareve ulice, popularnog Kazandžijskog sokačeta. Po nalogu inspekcije, pošto je građena bez građevinske dozvole, oni su morali da nadstrešnicu sruše, uprkos tome što ona tu stoji već 50 godina.

Novi izgled Kazandžijskog tako nalaže, nadstrešnica nema. Vlasnik kafane Galija Zoran Stamenković kaže da lokal nije njegov, ali da ta nadstrešnica tu stoji 50 godina i nikome do sada nije smetala.

“Oni ruše nešto samo zbog “lepog izgleda”, a ne gledaju da li neko ima problem. Nama se vode odlivaju u lokal kada padne jača kiša. Temelj Galije je navlažen”, istakao je Stamenković.

Kafana Galija ostala bez nadstrešnice

On kaže da je pokušao da reši problem građeviske dozvole, međutim nije uspeo.

“Nečuveno je da nam sneg pada ispred vrata”, napominje. Kaže da mu je lokal već bio poplavljen kada su sklonili kaldrmu. “Obili su i malter, tako da mi sada treba tri stepenika da uđemo u lokal”, rekao je Stamenković Niškim Vestima.

Sa druge strane ulice gde su već popločali kada padne kiša, voda iz oluka ide direktno na ploču, a pošto su one ređane samo na pesku već su počele da se krive, kažu vlasnici lokala.

Nalog za rušenje nadstrešnice dala je Građevinska inspekcija. U rešenju se nalaže invenstitoru da u roku od dva dana ukloni izgrađenu nadstrešnicu na poslovnom objektu, a ukoliko on to ne učini srušiće se prinudnim putem. U obrazloženju rešenja se navodi da je u vršenju inspekcijskog nadzora, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove grada utvrdio da je invenstitor izgradio nadstrešnicu od drvene konstrukcije, pokrivenu crepom bez prethodo pribavljene građevinske dozvole.

 

Odgovore smo pokušali da dobijemo i od nadležnog gradskog većnika, ali i u Upravi za imovinu i inspekcijske poslove. Na pitanja Niških Vesti niko za sada nije odgovorio, a nama ostaje da sačekamo kraj godine i završetak radova pa onda da sudimo da li je rekonstrukcija Kopitareve ulice imala i nekih propusta.

„Galija“ iz Ulice Nikole Pašića je jedna od prvih niških kafana.  Ona je prema nekim navodima počela da radi 1938-9. godine, a neki kažu i ranije. Sada kafanu vode porodično Zoran i Milena Stamenković uz punu pomoć Zoranovog oca Milutina i sa ponosom važe za jedne od najljubaznijih ugostitelja.

Kazandžijsko sokače, nova kaldrma

Kafana Galija u Muzeju sentimentalnosti

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com