DruštvoEkonomija

Nove pogodnosti za komunalne dužnike – otpis kamate i duži rok otplate

Grad Niš pokrenuo inicijativu da se za 36.000 građana Niša koji imaju zaostale dugove za „komunalije“ omogući otplata dugova na period od pet do 10 godina uz otpis kamate, saopštio je danas gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Prema njegovim rečima građanima koji su korisnici usluga Centra za socijalni rad, a njih je 3.227, omogućiće se plaćanje dugova na neograničen broj rata, s tim što mesečna rata neće biti viša od 500 dinara.

Bulatović je rekao da neredovne platiše duguju komunalnim preduizećima 185 miliona dinara.

“Predlog je da se građanima koji duguju do 100.000 dinara, a njih je 32.700, omogući plaćanje dugova na pet godina. Građani koji duguju između 100.000 i 250.000 dinara, a njih je 2.600, bilo bi omogućeno plaćanje dugova na osam godina. Građanima čiji su dugovi između 250.000 i 500.000 dinara bio bi ponuđen period otplate od devet godina, dok bi 132 dužnika čiji su dugovi preko 500.000 dinara, rate mogli da plaćaju punih deset godina“, izjavio je Bulatović.

Kako je kazao Bulatović olakšice su predviđene i za one građane koji su utuženi zbog neplaćanja računa.

“Građanima protiv kojih se vode sudski postupci ili postupci izvršnja, nakon potpisivanja ugovora o reprogramu, postupci pred sudom ili kod izvršitelja bili bi obustavljeni. Troškovi tih postupaka, bili bi uračunati u glavnicu komunalnih dugova”, izjavio je Bulatović.

Kako je kazao, građani koji imaju zaostala dugovanja moći će da sklope ugovore o reprogramu od 15. januara do 15. aprila naredne godine.

“Želimo da na ovaj način pomognemo građanima i omogućimo im da izmire svoje obaveze prema “Objedinjenoj naplati” i komunalnim preduzećima. Znamo kako naši sugrađani žive i znamo da nemaju mogućnosti da otplate dugove i kamate koje ih uvećavaju”, rekao je Bulatović na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je prethodnih sedam godina grad Niš uvek tokom decembra pokretao inicijativu za obezbeđivanje reprograma dugova za komunalne usluge i dodao da su ovoga puta pogodnosti koje se nude građanima najveće jer se kamata otpisuje, a rok plaćanja produžava od pet na deset godina

„Pokretanje inicijative za odobravanje olakšica građanima nema nikakve veze se izborima koji će biti u prvoj polovini naredne godine. Grad ima mogućnost da pomogne građanima u otplati komunalnih računa zato što ima stabilan budžet i prihodi grada su uvećani. Grad je 2005. godine imao budžet od 4,9 milijardi dinara, a za 11 godina, odnosno 2016. godine prihodi su uvećani tek na 6,2 milijarde. Od tada do danas su uvećani za 2,7 milijardi“, izjavio je Bulatović.

Prema njegovim rečima, ni jedan drugi grad u Srbiji ne daje ovako veliku podršku građanima u otplati dugova.

Gradonačelnik Niša je podvukao i da u protekle četiri godine ni jedna od komunalnih usluga grada nije poskupela.

„Varijabilni deo cene grejanje jeste, ali on zavisi od cene energenata, a fiksni deo, koji je u nadležnosti grada nije promenjen“, izjavio je Bulatović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com