DruštvoVirus Korona

NOVE MERE: Zatvaraju se šalteri, ograničeno radno vreme kafića, letnji red vožnje…

Svi šalteri za plaćanje komunalnih usluga od sutra se zatvaraju, a kamate za račune se neće naplaćivati. Autobusi će saobraćati po letnjem redu vožnje, a kafići će raditi od 10 do 20 časova. To su samo neke od novih mera Štaba za vanredne situacije grada Niša.

 

Direkciji za javni prevoz grada Niša naloženo je da ukine noćne polaske, a autobusi će preko dana saobraćati po letnjem redu vožnje. Takođe su dobili uputstva i za dezinfekciju autobusa. Na svakoj zadnjoj stanici će se primenjivati dodatne mere dezinfekcije.

Sekretarijatu za obrazovanje je naloženo da se izvrši dezinfekcija svih predškolskih ustanova i vrtića.

“Zatvaraju se svi spotski centri, fitnes klubovi, teretane, sportske kladionice, rekreativni centri, škole sporta. Prekidaju se i sva takmičenja. Zatvaraju se bioskopi, Narodno pozorište, Pozorište lutaka. Šalteri koji su u nadležnosti lokalne samouprave neće raditi. Kada su u pitanju kafići ograničeno je radno vreme od 10 do 20 časova, uz primenu svih mera, a koje se odnose na zatvoreni prostor, na broj i udaljenost jedne od druge osobe.”, istakao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

U toku dana je 79 sugrađana pozvalo call centar i tražilo informacije i obavštenja, ali i iskazivali potrebe za obezbeđivanjem hrane i lekova. Oni su formirani pri pet Gradskih opština, uključeni su volonteri i predstavnici Kancelarija za mlade, ali i lekari koji pružaju informacije i podršku. Bulatović je ipak apelovao na građane Niša da se pridržavaju svih mera, da brinu i pomažu svojim roditeljima i komšijama.

“Svi smo uključeni u ovu borbu i verujem da ćemo u ovoj borbi i pobediti”, kazao je gradonačelnik.

Prof. dr Žarko Ranković

Koordinatora na nivou Grada Niša za sprovođenje protivepidemijskih mera prof. dr Žarko Ranković kaže da se može desiti čak i da se u potpunosti obustavi rad kafića i restorana, da se ostavi samo mogućnost dostave hrane.

“Razmišljamo da angažujemo kapacitete “Pčelice” za obezbeđivanje hrane za sugrađane koji su socijalno ugroženi”, istakao je Ranković.

On je poručio građanima da treba da zaborave na sve one socijalne kontakte na koje smo navikli, grljenje, ljubljenje, pozdravljanje. Svi oni koji ne moraju da izlaze, ne treba da izlaze, a naročito stariji od 65 godina i oni koji imaju neku od hroničnih bolesti.

“Razmišljamo da angažujemo kapacitete “Pčelice” za obezbeđivanje hrane za sugrađane koji su socijalno ugroženi”, istakao je Ranković.

On je najavio rigorozne mere kontrole kada je kućna samoizolacija u pitanju uz asistenciju  Policijska uprava Niš. Od danas u obezbeđivanju zdravstvenih ustanova uključena je i Vojska Srbije.

“Sigurno će biti još veći broj obolelih, biće i smrtnih slučajeva, ali svi se trebamo potruditi da toga bude što manje”, zaključio je Ranković.

prof. dr Branislav Tiodorović

Član republičkog kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da se prati iz sata u sat moguća identifikacija onih koji su ugrođeni, da se testiraju oni koji su prema algoritmu koji imamo od Svetske zdravstvene organizacije mogli doći u kontakt sa onima koji su potvrđeni.

“Za sada imamo 10 pozitivnih potvrđenih slučajeva. Uputili smo još 7 uzoraka Torlaku. Jedan pacijent je manje na Kliniku jer je njegovo stanje dobro, pa je mogao da se prebaci na kućno lečenje”, kazao je Tiodorović i dodao da od 10 pozitivnih, 7 su direktno bili u kontaktu sa osobom koja je bila inicijalni slučaj.

Sa merama se nije završilo, u zavisnosti od situacije i stepena obolevanja one se mogu dopunjavati i menjati. Ono što je najvažnije je da shvatimo da je situacija ozbiljna, jer samo zajedno možemo da prevaziđemo ovaj veliki problem i da izbegnemo teške situacije koje imamo u zapadnoj Evropi.

Na konferenciji je rečeno i to da svi oni koji dolaze za praznike u Srbiju iz određenih zemalja moraće da ostanu u kućnu izolaciju 14, odnosno 28 dana. Ko napusti kućnu izolaciju moraće da plati kaznu od 150.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Zašto rade agencije za registraciju vozila u Nišu i to bez ikakve zaštite?

  2. Zašto u Nišu rade agencije za registraciju vozila i to bez ikakve zaštite?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com