Virus KoronaZdravlje

NOVE MERE U NIŠU: U zatvorenom prostoru 100 osoba, zarvoreni bazeni se zatvaraju, u baštama dva metra po gostu, predlaže se odlaganje proslava

Svako je obavezan da koristi masku u zatvorenom prostoru i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra, okupljanje u zatvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 100 osoba uz minimalno 4 kvadratna metra površine po osobi uz poštovanje distance od najmanje 2 metra i obavezu korišćenja zaštitne maske, otvoriti dve KOVID-19 ambulante sa radnim vremenom 7 – 22 časa, u javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske, zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku.

Prevoznik je dužan da ovavlja redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, odluke kojima se određuju preventivne mere protiv epidemije KOVID-19 za period od 4. jula do 19. jula 2020.godine, a koje doneo Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša.

Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.

U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu.

Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.

Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.

Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.

Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.

Diskoteke i klubovi u zatvorenom prostoru u kojima gosti stoje, kreću se ili igraju uz muziku, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu (stolovi sa mestima za sedenje) na način regulisan pod tačkom.

Diskoteke i klubovi na otvorenom, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu bašte otvorenog tipa, na način regulisan pod tačkom.

U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 6 kvadratnih metara korisne površine po potrošaču.

Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na 4 kvadratna metra vodene i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od 2 metra.

Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.

Okupljanje na otvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 500 osoba, uz poštovanje minimalne distance od 2 metra.

U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držanja fizičke distance od 2 metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva. Apelujemo na omladinu da se prilikom druženja na otvorenom uzdrže od druženja u većim grupama. (Ovo se posebno odnosi na okupljanje na keju Nišave, u parkovima i sl.) U svakom slučaju, učesnici su obavezni da drže minimalnu međusobnu distancu od 2 metra.

U obrazovnim ustanovama (predškolskim, školskim i visokoobrazovnim) odložiti sve skupove i svečanosti, a prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

Podsećamo da su vrtići i predškolske ustanove dužne da primenjuju sve mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

Roditeljima se preporučuje da, ukoliko imaju uslova za čuvanje dece u domaćinstvu, da ih privremeno ne dovode u predškolsku ustanovu.
Zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

U verskim objektima i prilikom verskih obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.

Da JKP „Medijana“ Niš, da učestalije vrši pranje ulica i javnih površina primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.

Institut za javno zdravlje Niš da, sa početkom rada nove laboratorije „vatreno oko“, obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima.

Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.

O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukolio se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napreed navedenom objektu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zajednicke prostorije u stambenim zgradama dezinfikovati najmanje jednom dnevno? A ko ce to da radi i sa kojim sredstvima? Ali zato JKP Medijana „ucestalije“ da pere i cisti ulice? Koliko je to „ucestalije“, jel isto jednom dnevno ili jednom mesecno? Bla, bla, bla …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com