Društvo

Nove istorijske čitanke: Šta će naša deca učiti o ratu 90-ih?

Današnji učenici su samo čuli za Jugoslaviju, o ratu, izbeglima, o progonu. Istinu i odgovore o periodu od 1944. do 2008. godine će pronaći u novim istorijskim čitankama.

Mаterijаl za savremenu nastavu istorije koji bi nakon prevoda na srpski jezik i nakon odobrenja za upotrebu u nastavi u skladu sa zakonskom regulativom mogao da se nađe u nastavi za oko godinu dana.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se nova dva nova poglavlja istorijskih čitanki u izdanju Centra za demokratiju i pomirenje jugoistočne Evrope (CDRSEE) iz Soluna bave periodom od 1944. do 2008. godine.

On je rekao da istorija mora da bude zasnovana na principima nauke i ne sme da bude sredstvo propagande.

“Nastava predmeta istorija treba, mora da se zasniva na principima naučnosti i multiperspektivnosti i ne sme da bude sredstvo propagande i manipulacija kroz montirane slike i nacionalističke verzije prošlosti, negiranje i zanemarivanje istorijskih činjenica, zloupotrebu istorijskih izvora”, rekao je Šarčević.

Šarčević je naveo da je pre 11 godine, nakon analize nastave predmeta Istorija u državama jugoistočne Evrope, analize udžbenika i drugog nastavnog materijala, Centar objavio prve četiri knjige, priručnike za nastavnike – Osmansko carstvo, Nacije i države, Balkanski ratovi, Drugi svetski rat.

„Ove dve nove knjige su dobar izvor materijala potreban nastavnicima za nastavu predmeta istorija. Mnoštvo materijala omogućava nastavniku da bira u skladu sa uzrastom učenika i njihovim predznanjima, u skladu sa ciljem i očekivanim ishodima časa“, dodao je ministar prosvete.

Čitanke, po njegovim rečima, omogućavaju nastavniku različite pristupe nastavi, među kojima su i integrisani, interdisciplinarni pristup.

Novim čitankama se neće zameniti postojeći udžbenici, već će biti pomoćno nastavno sredstvo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com