Društvo

Novak Stevanović ima deset godina i najmlađi je majstor bureka u Srbiji

Desetogodišnji Novak Stevanović iz doljevačkog sela Malošište je u subotu uveče pokazao Nišlijama šta sve može da uradi kada je u pitanju burek. Osim što voli da ga jede kao i svi oni koji žive u Nišu ili dođu u ovaj grad, ovaj dečak ga i pravi i to vešto kako to rade samo vrhunski majstori. Za sobom ima šest godina dug staž u pravljenju bureka jer je testom počeo da se “igra” kada je imao samo četiri godine “motajući” se po radnji svojih roditelja. Ono što je za neke bila muka, za Novaka je od samog početka predstavljalo igru, a zatim se pretvorilo u veštinu koja se teško stiče.

Nišlije su  mogle da vide šta sve Novak može u subotu veče kada je na manifestaciji “Dani bureka 2019” Novak pred punim amfiteatrom na Keju pokazao kako se prave kore za burek. Ovaj desetogodišnjak je za samo  petnaest minuta napravio četiri bureka, a onda se povukao u radionicu gde je napravio još 16 tepsija sa burekom koje je podelio publici.

Kada je Novak stao za sto i počeo da pravi kore publici je zastao dah. Bez i jedne reči su u tišini pratili svaki Novakov pokret ne verujući šta se dešava pred njihovim očima. Novak je neverovatnom veštinom pravio kore za burek, bacajući testo iznad glave, vrteći ga, pa ponovo bacao. I tako sve dok kora ne dostigne potrebnu debljinu. Najvažnije je da se kora ne pocepa, jer ako se to desi epitet “majstora bureka” može da pobledi. Ali, Novaku se to ne dešava.

“Volim da igram fudbal, volim da idem i na pecanje, ali najviše volim da pravim burek i ne pada mi teško da i više sati provedem u radionici mojih roditelja gde sam se prvi put i sreo sa testom”, kaže Novak. Ne krije ni šta dobar burek čini dobrim ili najboljim.

Foto: V. P.

“Kore su najvažnije. Posebno krajevi kora moraju dobro da se razvuku da nemaju zadebljanja, a posebno je važno bacanje testa”, objašnjava Novak.

Foto: V. P.

E, baš bacanje testa je Novakova najveća veština. Kore su se brzinom stelosti nizale jedna za drugom, dečak ih je salago u tepsiju i filovao sirom dok nije sve pripremio da se ispeče. Desetogodišnjem Novaku je bilo potrebno  sat vremena da pripremi dvadeset tepsija bureka koje je podelio posetiocima manifestacije.

Novak Stevanović je pred Niškom publikom pokazao da opravdano nosi epitet majmlađeg “majstora bureka” u Srbiji i da ima zlatne ruke. I to je jako važno jer kako kažu pekari, burek je jedini pekarski preoizvod koji se pravi ručno od početka do kraja i gde čovekove prste ne može da zameni ni jedna mašina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com