Kultura

Novac Kraljevine Jugoslavije imao je veliku vrednost

U Galeriji Sinagoga otvorena je “Novac Kraljevine Jugoslavije”, na kojoj su izložene kovanice i novčanice koje datiraju od sredine XIX veka, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Autor ove jedinstvene izložbe Stanislav Pavlović, kustos istoričar Narodnog muzeja, ističe da je njegova želja bila da predstavi sav novac koji je bio u opticaju u to vreme.

“Izložba “Novac Kraljevine Jugoslavije” predstavlja novac Narodnog muzeja koji je sakupljan od nastanka muzeja do dana današnjeg. Ovde na izložbi možete primetiti tri celine. Novac, sam njegov nastanak i početak kovanja prvog srpskog novca – pare 1868. pa sve do početka Drugog svetskog rata kada je privremeno Narodna banka bila ukinuta i tada prestaje štampanje dinara Kraljevine Jugoslavije”, kaže Pavlović.

 

Pavlović dodaje da je prvi srpski novac imao veliku vrednost.

“Sve u svemu i metalnog i papirnog novca je bilo u tom periodu. On se odlikuje svojom velikom vrednošću za to vreme. Dinar je bio ravnopravan sa drugim jakim valutama, kao što su dolar i franak. I upravo se početak našeg kovanja ogledao u sličnosti sa francuskim novcem”, ističe Pavlović.

Tradicija da se izrađuje prelep novac koji će služiti i kao inostrana valuta nastavlja se i za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Foto: P. V.

“Graveri su pretežno bili iz bečkih i francuskih kovnica. Naš novac, sve do početka i Prvog i Drugog svetskog rata prvo se radio u Beču, a zatim između dva rata u Francuskoj, u kovnici njihove banke”, rekao je Pavlović.

Praksa je bila da se sa smenom vladara smenjuju i lica i naličja na novcu.

“Razna opravdanja su koriščena za to da bi se taj novac zamenio, ali to je na neki način bila tada tradicija. Likovi vladara iako su se menjali na novcu, taj novac je i dalje bio u opticaju, kao i danas što možemo da primetimo da novčanice koje su štampane u prethodnoj državi i danas su delimično u opticaju”, zaključio je Pavlović.

Izložbu “Novac Kraljevine Srbije” svi zainteresovani posetioci moći će da posete do kraja marta. Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Ulaz slobodan.

Zbirka novca Kraljevine Jugoslavije pred očima Nišlija u Galeriji Sinagoga

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com