Društvo

Nova terminalna zgrada na niškom aerodromu omogućiće prihvat od milion putnika na godišnjem nivou

Najavljena izgradnja nove terminalne zgrade na niškom aerodromu omogućiće prihvat minimum 1.000.000 putnika na godišnjem nivou i obezbediti neometano odvijanje avio saobraćaja u vršnom satu što podrazumeva opslugu preko 1.200 putnika u jednom satu, odnosno četiri vazduhoplova istvoremeno.

„Postojeća terminalna zgrada je projektovana za 200.000 putnika. Međutim, kao što se može videti, proteklih godina opslužili smo daleko veći broj putnika. Кonkretno, 2019. godine 422 255 putnika koristilo je usluge Aerodroma Niš“, kazali su Niškim vestima u Aerodromima Srbije.

Kako dodaju, plan je da se izgradi nova terminalna zgrada površine oko 5000m2, koja će imati sve savremene sadržaje neophodne za fukcionisanje jednog modernog aerodroma i biće povezana sa postojećim objektom koji će se adaptirati.

Izgradnja nove terminalne zgrade i adaptacija postojeće obezbediće komfornije uslove za prihvat i otpremu putnika, kao i njihov brži i lakši protok sa što kraćim zadržavanjem na punktovima za bezbedonosni prelged i pasošku kontorlu. Nova terminalna zgrada će svakako uticati i na kvalitet provedenog vreme u periodu čekanja na ukracavanje u avion, kao i vreme provedeno nakon izkrcavanja iz aviona do samo izlaska iz zgrade. Našim putnicima će sem komfora biti obezbeđeni dodatni komercijalni i uslužni sadržaji kakvi su prisutni na modernim aerodormima“, istakli su.

Prema njihovim rečima, u 2019. godini zahvaljujući uvođenju linija od javnog interesa iz Niša se može leteti ka 20 destinacija. Odluku o uspostavljanju redovnog putničkog aviosaobraćaja ka novim destinacijama donose avio-kompanije.

Svakako da su „Aerodromi Srbije“ u stalnim razgovorima o proširenju ponude sa kompanijama koje koriste naše usluge Aerodroma Niš, ali i sa kompanijama koje mogu biti zainteresovane da lete sa niškog Aerodroma . Uvereni smo da će avio-kompanije prepoznati potencijal ovog regiona i da ćemo u budućnosti imati još više destinacija ka kojima će se leteti iz Niša“, kazali su Aerodromima Srbije.

Foto: Aerodrom Niš „Konstantin Veliki“; zvanična fejsbuk stranica

Oni dodaju, da je započet postupak izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju nove terminalne zgrade i njeno povezivanje sa postojećom. Završen je postupak javne nabavke i u roku od 70 dana očekujemo dobijanje idejnog rešenja zahvaljujući podršci Vlade Repubike Srbije i nadležnog ministarstva.

Da su potrebe za proširenjem aerodroma opravdane govori i statistika po kojoj zabeleženo uvećanje od 57, 8 odsto putnika koji su prošli kroz niški aerodrom, u odnosu na januar mesec prošle godine.

 

 

 

 

 

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close