DruštvoKultura

Nova, stalna postavka u Logoru „12. februar“

Deo nove stalne postavke u Logoru na Crvenom krstu, koja obuhvata tri sobe na spratu, biće otvorena za javnost 12. februara, kada se i obeležava Dan bekstva logoraša, najavio je za Niške Vesti direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić. Adaptirani deo se sastoji iz postavke koje prikazuju svakodnevni život logoraša, rešenje jevrejskog pitanja u Nišu i aktivnostima organizacije Crvenog krsta.

Logor „12 februar“ već šest godina nema stalnu postavku. Ranija postavka je skinuta uprkos tome što je mnogo koštala i bila kvalitetna. Trebalo je redizajnirati, ili segmentno menjati, smatra direktor Muzeja.

„Sreća da je logor spomenik sam po sebi impozantan po dešavanjima, pa ga posetioc doživi ambijentalno i ne uočava nedostatak postavke“, ističe Spasić i najavljuje da će deo stare postavke biti vraćen i stavljen u prostoriju koja će objašnjavati kako se nekada živelo u logoru.

Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja Niš

„To su jako vredna dela, vajara Nikole Antova. Komadi su rađeni u orahovani i jako su teški i glomazni. U stalnoj postavci će se naći i drugi predmeti, karte, mape, indeksi, odeća, igračke, lični predmeti i još neki komadi. Oni nose koncept i poruku jedne socijalističke misli, pedagoškog rada, ali govore i o istorijskim zbivanjima“, dodao je direktor Narodnog muzeja.

U prvoj fazi adaptiran je spratni deo sa tri prostorije i svečano će biti otvoren za posetioce 12. februara. Stalna postavka se sastoji iz tri tematike, objašnjava Spasić.

Prva je vezana za Društvo Crvenog krsta koje je imalo veoma važnu ulogu u životu logoraša. Zahvaljujući njemu logorašima su stizali paketi hrane, pomagali su u lečenju, ali i prilikom konunikacije jer su znali nemački.

Druga prostorija biće vezana za jevrejska pitanja, jer su još početkom II svetskog rata oni bili prinuđeni da nose traku sa oznakom J-Juden. Skoro svi Jevreji su nastradali, preživeli su oni iz mešovitih brakova i njihovi potomci.

„U najvećem prostoru biće postavka posvećena svakodnevnom životu logoraša, kako bi se što realnije prikazalo kako je izgledao njihov život iza žice tokom Drugog svetskog rata u Nišu“, ističe Spasić.

Na memorijalnom kompleksu „12. februar“, istog dana od 12 sati, biće obeležen Dan bekstva logoraša iz Logora na Crvenom krstu. Tada će posetioci moći da vide i deo nove stalne postavke.  Autori postavke su kustosi istoričari niškog Narodnog muzeja Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić a dizajn postavke uradila je arhitekta Olivera Nikolić.

Inače, Logor je po posećenosti turista na drugom mestu objekata Narodnog muzeja Niš. Samo u prošloj godini logor je posetilo preko 20.000 ljudi.

Logor na Crvenom krstu otvoren je svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 16 časova.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close