DruštvoKultura

Nova, stalna postavka u Logoru “12. februar”

Deo nove stalne postavke u Logoru na Crvenom krstu, koja obuhvata tri sobe na spratu, biće otvorena za javnost 12. februara, kada se i obeležava Dan bekstva logoraša, najavio je za Niške Vesti direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić. Adaptirani deo se sastoji iz postavke koje prikazuju svakodnevni život logoraša, rešenje jevrejskog pitanja u Nišu i aktivnostima organizacije Crvenog krsta.

Logor “12 februar” već šest godina nema stalnu postavku. Ranija postavka je skinuta uprkos tome što je mnogo koštala i bila kvalitetna. Trebalo je redizajnirati, ili segmentno menjati, smatra direktor Muzeja.

“Sreća da je logor spomenik sam po sebi impozantan po dešavanjima, pa ga posetioc doživi ambijentalno i ne uočava nedostatak postavke”, ističe Spasić i najavljuje da će deo stare postavke biti vraćen i stavljen u prostoriju koja će objašnjavati kako se nekada živelo u logoru.

Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja Niš

“To su jako vredna dela, vajara Nikole Antova. Komadi su rađeni u orahovani i jako su teški i glomazni. U stalnoj postavci će se naći i drugi predmeti, karte, mape, indeksi, odeća, igračke, lični predmeti i još neki komadi. Oni nose koncept i poruku jedne socijalističke misli, pedagoškog rada, ali govore i o istorijskim zbivanjima”, dodao je direktor Narodnog muzeja.

U prvoj fazi adaptiran je spratni deo sa tri prostorije i svečano će biti otvoren za posetioce 12. februara. Stalna postavka se sastoji iz tri tematike, objašnjava Spasić.

Prva je vezana za Društvo Crvenog krsta koje je imalo veoma važnu ulogu u životu logoraša. Zahvaljujući njemu logorašima su stizali paketi hrane, pomagali su u lečenju, ali i prilikom konunikacije jer su znali nemački.

Druga prostorija biće vezana za jevrejska pitanja, jer su još početkom II svetskog rata oni bili prinuđeni da nose traku sa oznakom J-Juden. Skoro svi Jevreji su nastradali, preživeli su oni iz mešovitih brakova i njihovi potomci.

“U najvećem prostoru biće postavka posvećena svakodnevnom životu logoraša, kako bi se što realnije prikazalo kako je izgledao njihov život iza žice tokom Drugog svetskog rata u Nišu”, ističe Spasić.

Na memorijalnom kompleksu “12. februar”, istog dana od 12 sati, biće obeležen Dan bekstva logoraša iz Logora na Crvenom krstu. Tada će posetioci moći da vide i deo nove stalne postavke.  Autori postavke su kustosi istoričari niškog Narodnog muzeja Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić a dizajn postavke uradila je arhitekta Olivera Nikolić.

Inače, Logor je po posećenosti turista na drugom mestu objekata Narodnog muzeja Niš. Samo u prošloj godini logor je posetilo preko 20.000 ljudi.

Logor na Crvenom krstu otvoren je svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 16 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com