Zdravlje

NOVA PRAVILA LEČENJA: Ako ne dođete na zakazani pregled bićete sankcionisani

Ukoliko pacijent dva puta ne dođe na zakazan pregled kod lekara specijaliste i prethodno ga ne otkaže ili ne opravda izostanak, neće imati pravo na novi termin narednih godinu dana, predviđeno je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

To bi trebalo da smanji broj onih koji se neopravdano ne odazovu na preglede ili zakazuju pregled u više ustanova, a pri tome ne obaveste ustanovu u kojoj su imali zakazan termin.

Pacijent prilikom zakazivanja kod lekara specijaliste ostavlja i matični broj kako bi se uvela bolja kontrola dolazaka.

Prema novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju koji bi trebalo da počne da se primenjuje od 1. januara 2017. godine, osiguranicima se mora zakazati pregled najkasnije za 30 dana.

U suprotnom, ustanova koja ne može da obavi pregled u tom roku, mora da izda potvrdu pacijentu da ne može, kako bi on mogao da refundira troškove pregleda koji bi, u tom slučaju, obavio u nekoj privatnoj ustanovi.

Ovo ne važi za preglede za koje postoje liste čekanja – snimanje skererom i magnetnom rezonancom, operacija katarakte, ugradnja veštačkog kuka i kolena

Nacionalni kol centar

Da bi se smanjila lista čekanja za pregled nedavno je počeo da radi Nacionalni kol centar putem koga građani mogu da zakažu pregled kod svog izabranog lekara.

Telefon Nacionalnog kol centra za zakazivanje pregleda u domovima zdravlja na teritoriji Srbije je 011-362-0000, a radno vreme centra je od 8 do 20 časova svakog radnog dana.

Koje novine još donosi novi Zakon o zdravstvenom osiguranju?

Jedna od njih je da će izabrani lekar ubuduće moći da otvori dvostruko duže bolovanje – od 60 dana.

Građani Srbije su sve više na bolovanjima, pa je tako od početka godine više od 150.000 zdravstvenih osiguranika izašlo pred Komisiju – to znači da su imali bolovanja duža od mesec dana.

Novim Zakonom pred Komisiju će izlaziti tek ako bolovanje traje duže od dva meseca. Država je spremna da pomogne, ali traži i da osiguranici pokažu odgovornost i idu na preglede.

Zakon definiše i paket zdravstvenih usluga ili broj i vrste pregleda, analiza i intervencija, a regulisano je i uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje bi pokrilo usluge koje nisu u obaveznom zdravstvenom paketu.

Dobra vest stiže za roditelje dece bolesne od raka, teškog oštećenja moždanih struktura i drugih teških oboljenja i oni imaju pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta do njegove 18 godine i primaće 100 odsto zarade.

Do sada su bili pred izborom – ili otkaz posle četiri meseca bolovanja ili briga za dete.

Delovi Zakona o zdravstvenom osiguranju

Osnov za naknadu zarade: Prosečna plata u prethodnih 12 meseci, a ne kao do sada – poslednja tri.

Ženama kojima je zbog karcinoma uklonjena jedna ili obe dojke, rekonstrukciju ili korekciju dojki dobiće o trošku države.

Omogućeno upućivanje u inostranstvo radi dijagnostike, a ne samo radi lečenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com