Društvo

Nova nada za žene žrtve porodičnog nasilja

U Sigurnoj kući borave i žene koje su završile fakultete, ali je ipak najviše onih sa završenom srednjom i osnovnom školom. Protokolom koji je potpisan, reguliše se da zajedničkim radom Sigurna kuća i Regionalna privredna komora rade na njihovom profesionalnom osposobljavanju, pružanju informacija o radnim mestima i podizanju svesti o značaju ženskog i socijalnog preduzetništva, kazala je Niškim Vestima direktorka Sigurne kuće, Sonja Šćekić.

Žene, žrtve porodičnog nasilja, koje borave u niškoj Sigurnoj kući vrlo često se vrate nasilniku, jer nemaju ekonomsku nezavisnost.

“One u najvećem broju ne mogu da nađu zaposlenje i zato se vrate nasilniku, a nasilje se nastavi”, ističe Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Potpisivanjem protokola između Sigurne kuće i Regionalne privredne komore, za ove žene se ipak vidi svetlo na kraju tunela.

“Postoje edukacije koje su vezane za mogućnost samozapošljavanja, da obučimo štićenice da mogu da napišu biznis plan, da mogu da se kandiduju kod Nacionalne službe za zapošljavanje za sredstva koja postoje za tu namenu. Pokušaćemo da im pomognemo i kod plasmana onoga što bi proizvele ili čime god budu odlučile da se bave. Apelovaćemo i kod naših članova da prilikom zapošljavanja kadrova ove žene dobiju prioritet”, istakao je Aleksandar Milićević, predsednik RPK, prilikom potpisivanja protokola o saradnji.

Uskoro se očekuju i prvi, konkretni koraci, u aprilu, kada će se organizovati obuka za profesionalne upravnike zgrada. Koliki će biti broj štićenica Sigurne kuće koje će se prijaviti za ovu edukaciju, zavisiće od stepena njihovog obrazovanja, ličnih interesovanja i kapaciteta. Ovu edukacaju finansiraće ministarstvo za građevinu, infrastrukturu i saobraćaj Republike Srbije, najavila je Šćekić i dodala:

“Ono sto je dobro je to što ce se edukacije sprovoditi tako da žene iz Sigurne kuće neće biti izdvojene. Znači, neće se praviti posebne grupe u kojima će biti samo one, već će biti zajedno sa ostalim kandidatima. To će doprineti većoj društvenoj uključenosti, što je za njihovo psihičko stanje od ključnog značaja”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com