Društvo

NOVA MREŽA ŠKOLA: Tehničke škole „12. februar“ i „Milutin Milanković“ postaju jedna

Tehnička škola „12. februar“ i Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ od 1.septembra biće jedna škola koja će se zvati Srednja stručna škola, saznajemo od Dragana Geja, načelnika Školske uprave u Nišu koji kaže da je ovu odluku donelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nakon višegodišnjeg praćenja situacije u ovim školama.

Obrazovni profili koja su deca upisala ostaju, tako da roditelji ne moraju da brinu o njihovom nastavku školovanja. Jednostavno, od dve dobili smo jednu, kaže Gejo.

„Umesto dva, sada ćemo imati jednog direktora, jedan školski odbor, jednog sekretara škole. Dosadašnji direktor škole Milutin Milanković to više nije, a v.d. direktora nove škole biće Snežana Živković, dosadašnji direktor škole „12.februar“, objašnjava Dragan Gejo. „Biće problema sa tehnološkim viškovima pomoćnog i tehničkog osoblja, odnosno zaposlenih u računovodstvu i pratećim službama u školi, što u ovom trenutku deluje pomalo neprijatno, ali biće i taj problem rešen“.

Prema rečima Dragana Geja, njegovo lično očekivanje je bilo da se spoje Prva tehnička škola Milutin Milanković i Mašinska škola – ŽIŠ zbog sličnih obrazovnih profila koje imaju, ali je resorno ministarstvo donelo drugačiju odluku.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu

Slična situacija je i u Kuršumliji, dodaje Dragan Gejo gde se spajaju od četiri škole, dve.

„U pitanju su Gimnazija u Podujevu i Gimnazija u Kuršumliji. One su pripadale mreži škola u Kosovskoj Mitrovici što je nama pravilo probelma oko prijemnih ispita, a ova druga, tehnička škola spojiće se sa ekonomskom. Imamo spajanje škola i u Babušnici. Tamo su u jednoj zgradi bile dve škole, gimnazija sa jednim i tehnička sa dva odeljenja, a ubuduće će to biti jedna škola sa tri odeljenja“, objašnjava Dragan Gejo.

Kada se radi o mreži škola, Dragan Gejo dodaje da su na ovaj način iscrpljene sve mogućnosti spajanja kada se radi o srednjim školama, ali da će za to dovoljno prostora biti kada se bude radila mreža osnovnih škola. To se posebno odnosi na isturena odeljenja seoskih škola u kojima trenutno ima malo đaka, a broje se jednocifrenim brojem. Takva odeljenja će biti spajana, najavljuje Drgan Gejo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com