Društvo

Nova ikona Niša – Narodni muzej dobija novu zgradu (VIDEO)

Grad kupio parcelu od vojske. Višedecenijski problem nedostatka prostora za bogato nasleđe Niša napokon će biti rešen.

Nakon što su nagrađeni sretenjskim Ordenom drugog i trećeg stepena, lepa vest za Narodni muzej u Nišu je da će napokon dobiti novu zgradu i rešiti višedecenijki problem nedostatka prostora.

Grad Niš je kupio parcelu u ulici u ulici Milorada Veljkovića Špaje. Ona je bila u vlasništvu Republike Srbije, a korisnik je bilo Ministarstvo odbrane.

„Prve korake smo uradili, i mislim da grad, ne samo da zaslužuje zgradu muzeja, već sve ono blago koje je godinama sakriveno od očiju javnosti pokažemo posetiocima, i pre svega, nama koji ovde živimo“, rekla je Sotirovski.

Upravna zgrada Narodnog muzeja u Nišu u postupku restitucije vraćena je potomcima vlasnika, a za korišćenje prostora Grad već nekoliko godina plaća kiriju. Niški muzej prostire se u čak sedam objekata u gradu, među kojima su i Ćele kula, Medijana, Logor 12. februar. Nedostatak prostora, pre svega za depoe, uvek je bio problem.

O novoj zgradi govori se već godinama unazad. Čak je sproveden i konkurs za idejno rešenje, nove zgrade narodnog muzeja u Nišu. Tada su Projektantski zadatak bio je stvaranje uslova koji će omogućiti zaštitu, čuvanje i dostupnost muzejskog nasleđa i na taj način doprineti kulturno-turističkoj ponudi grada Niša.

Izabrano rešenje za zgradu Narodnog muzeja, ali je pitanje da li će i na novoj lokaciji biti ovakav.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Bice ovo ali kada drugi dodju na vlast koji imeju ovo da naprave i srede…
    SNS nije nista napravio u Nisu toliko…

  2. Uludo je potroseno vreme. Idejno resenje i lokacija (uz Oficirski dom) su izvanredni – ali dzabe, kad je Gradom ovladalo neznanje i primitivizam.

  3. Ne svidja mi se spoj starog i novog. Novi deo je preopterecen stubovima i vise lici na industriski objekat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com